Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANNA GRÉTA

«Nightjar in the Northern Sky»
ACT, 9744-2

Pianisten, keyboardisten og vokalisten Anna Gréta Sigurðardóttir er født og oppvokst på Island, men har vært bosatt i Stockholm siden 2014. Hun kombinerer elementer av jazz, pop og folk for å skape en nordisk lyd som hun gjerne forbinder med Island. Hun vokste opp i nærheten av Reykjavík, men hun føler seg vel så hjemme i Sverige, hvor hun etter sigende er en stigende stjerne. Hun mottok Monica Zetterlund-prisen der i 2019 og spilte ved Nobelprisutdelingen i 2020. «Nightjar in the Northern Sky» er hennes debutalbum, og med seg på innspillingen har hun noen av Islands mest fremtredende jazzmusikere, og bandet består av bassistene Skúli Sverrisson og Johan Tengholm, trommeslagerne Einar Schwving og Magnús Trygvason, saksofonisten Sigurður Flosason gitaristen Hilmar Jensson og vokalisten Ragnheiður Gröndal, fordelt der hun følte den enkelte musiker passet inn i prosjektet. Innspillingene er gjort i Sundlaugin Studio og Studio Á på Island og i Studio 1010 i Stokholm i januar og mars 2021. All musikken og alle tekster er laget av Anna Gréta, med unntak av fjerdesporet, «The Tunnel» teksten er basert på et dikt av Robert Creelay.

Nå har vi en del år «blitt påført» mye musikk fra Island, ikke minst gjennom flere plater med Björk, og det er nærliggende å sammenligne Anna Gréta med nettopp denne sensasjonen av en vokalist som Björk var da hun kom med sine første internasjonale utgivelser på begynnelsen og midten av 90-tallet. Men Anna Gréta befinner seg et stykke fra Björk musikalsk. Hun nærmer seg mye mer flere av de amerikanske vokalistene som kombinerer jazz med mer pop-lignende musikk. Og hun satser tydeligvis på en karriere også utenfor Island, for alle tekstene fremføres på engelsk.

Hun har utvilsomt valgt på øverste hylle når det gjelder medmusikanter på denne innspillingen, hvor alle er med på å løfte platen, selv om musikken er relativt mye annerledes enn det meste vi tidligere har hørt fra flere av de medvirkende.

Men Anna Gréta har fått musikerne til å følge hennes ideer, og hvis du liker platene til for eksempel Norah Jones, Katie Melhua og flere i det segmentet, så kommer du garantert til å like denne islandske vokalisten.

Hun lager iørefallende melodier, og tekstene går utenpå flere av de andre som forsøker seg i låtskriverfaget. Hennes vokal er behagelig å lytte til, samtidig som hennes pianospill fungerer fint til de relativt enkle og iørefallende melodiene. Og medmusikantene har forstått hvor den unge damen vil musikalsk, og følger henne hele veien på en fin måte.

Dette er blitt en behagelig plate som ikke krever altfor mye av lytteren. Men serverer behagelig øremassasje som jeg tror vil slå godt an for eksempel hos det amerikanske jazzpublikummet.

Jan Granlie

Anna Gréta (v, p, keys), Skúli Sverrisson (b), Johan Tengholm (b), Einar Schwving (dr), Magnús Trygvason (dr), Sigurður Flosason (s), Hilmar Jensson (g) Ragnheiður Gröndal (v)  

Skriv et svar