Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANNELI DRECKER

«rocks & straws»
RUNE GRAMMOFON RCD 2169

Den norske vokalisten Anneli Drecker har vært i og rundt det berømmelige rampelyset helt siden hun slo gjennom med bandet Bel Canto og innspillingen «Shimmering, Warm and Bright» i 1992. De var det norske bidraget på det belgiske plateselskapet Crammed Disc, som på slutten av 80-tallet var et av de mest interessante selskapene i Europa på den tiden.

Det er rent mye vann ut i havet etter det. Drecker har gjort noen konsert- og plateprosjekter, men det har vel aldri lykkes helt rent kommersielt.

Personlig føler jeg at «rocks & straws» er det nærmeste Drecker kommer glansdagene med Bel Canto, men i stedet for å bruke masse maskiner, som i Bel Canto ble traktert av Geir Jenssen og Nils Johansen, benytter hun seg her av en rekke musikere fra mange leire.

Musikken er svevende popmusikk, hvor Dreckers usigelig vakre stemme ligger på topp som et silketeppe. Likevel er det også denne gang en hel del programmering og elektronikk, men det akustiske har fått mye større plass enn tidligere.

Drecker skriver nydelige melodier, og oversettelsene og bearbeidingene av tekstene til den nord-norske forfatteren Arvid Hansen er flott oversatt til engelsk. Hør for eksempel på perlen «Fisherman’s Blues»!

I det hele tatt er dette blitt en aldeles strålende innspilling fra en av de vakreste stemmene i verdensmusikken i dag. For det er verdensmusikk dette er. Det er umulig å sette det i bås, selv om jeg tidligere plasserte det i popbåsen, så er det elementer fra flere sjjangere på denne innspillingen. Noe er pop ala Bel Canto, mens andre ting kan virke keltisk.

Dette er en innspilling som bør finnes i de fleste møblerte hjem, og alle som tenker tanken på å begå terror eller gå til krig, eller som egentlig har mest med seg selv, bør anskaffe seg denne innspillingen. Vakrere blir det rett og slett ikke.

Vår kollega, Tor Hammerø, fortalte på sin blogg, «Tor de Jazz», at han forelsket seg fullstendig i Drecker da han anmeldte platen. Vi forstår han godt, for dette er bare en perle av en plate!

Jan Granlie

Anneli Drecker (v, p, org, prog, string arr), Eivind Aarset (g), Ole Vegard Skauge (b), Artic Philharmonic (strings), Sindre Hotvedt (dr, perc), Rune Arnesen (dr, perc), Erland Dahlen (dr, perc), Nils Johansen (prog), Andreas Eriksen (log dr), Jonas Lie Theis (prog), Gabriel McNair (prog), Karoline Rosalie Broosch (vio), Ørnulf Lillebjerka (c), Luna & Peter G. Aa. Drecker (v), Meihana Te Huia, Hana Aranga, Jess Walker, Tuhoe Tamaiparea (kapa haka)

 

Skriv et svar