Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ARTUR TUZNIK TRIO

«Artur Tuznik Trio»
MULTIKULTI PROJECT MPJ019

Den polske pianisten Artue Tuznik flyttet til Danmark i 2008, og gjorde her sin første plateinnspilling med Licak/Tuznik Quintet (BlackOut), med blant annet trommeslageren Anders Mogensen. Platen fikk god mottagelse i den danske pressen, og Tuznik ble beskrevet som en usedvanlig begavet improvisatør og en brilliant solist.

Han er klassisk utdannet fra Lublin i hjemlandet, og har videre studert ved Rytmisk konservatorium i København, hvor han blant annet studerte under Carsten Dahls veiledning.

Nå er han ute med sin nye trio, bestående av bassisten Nils Bo Davidsen og trommeslageren Jacob Høyer, to av Danmarks beste innenfor hvert sitt instrument.

Vi får ni komposisjoner, alle gjort av Tuznik, og hele veien beveger de seg innenfor det litt meditative landskapet som gjerne kalles nordisk, men som også har sterke røtter i Tuzniks hjemlands musikk.

Han er utvilsomt en pianist med klare røtter i den klassiske musikken. Det kan man høre på blant annet valget av toner i improvisasjonene og i akkordene han legger ned. Men med god hjelp av Davidsens utsøkte bass-spill og Høyers løse og fine trommespill, så blir dette jazz slik god jazz skal være.

Men av og til kan jeg ta meg i å savne at de «tar det litt ut». At de utfordrer hverandre i litt friere landskap. Når musikk gjøres såpass meditativt og lyrisk som her, så har det av og til en tendens til å bli litt kjedelig. Man begynner å tenke på andre ting mens man lytter, noe man ikke skal gjøre når god musikk fremføres.

Jeg har en mistanke om at Tuznik har lyttet en del til Bill Evans opp gjennom årene, for det er mange spor etter mesteren her. I tillegg kan man nesten høre at pianistkollega Carsten Dahl har vært innom og skrudd litt på ideene. For mye her kan minne om Dahl i sine mest lyriske stunder.

Dette er blitt en plateinnspilling for de mørke høstkvelder. En plate som passer perfekt til en rød burgunder, og en plate som passer perfekt til godt selskap.

Platen lanseres i dag, og det er bare å finne veien til nærmeste platepusher (hvis slike lenger finnes i nærheten), for å skaffe seg godt selskap når man skal kose seg i godstolen med et ørlite glass i høstkulden.

Jan Granlie

Artur Tuznik (p), Nils Bo Davidsen (b), Jacob Høyer (dr)

Skriv et svar