Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AUDREY CHEN / HENRIK MUNKEBY NØRSTEBØ

«Beam Splitter»
CORVO RECORDS

Det er ikke dagligdags å få servert eksperimentell vokal og tilsvarende trombonespill på plate, selv om musikerne Audrey Chen og Henrik Munkeby Nørstebø ofte er å høre i forskjellige sammenhenger på de mest frittgående spillestedene rundt om.

Det er langt fra et alminnelig jazzduoprosjekt, hvor man har en vokalist som gjør «standarder» eller mer eller mindre popsvisker med en trombonist som støtte. Jeg vil heller si tvert i mot. For hele veien gjennom er dette så langt fra det konvensjonelle man kan drømme om.

Vi møter to musikere som har en idé om hva de vil med sin kunst, og som, i alle fall så langt jeg kan vurdere det, fremfører sine «drømmer» på fremragende måte. Egentlig er dette musikk man skal oppleve live, gjerne i et kunstgalleri, sittende i en god stol med tett kontakt på musikerne. Men når man ikke har mulighet til det, så er møtet med de to på plate en spennende opplevelse.

Ofte kan det høres ut som om mye av musikken har vært gjennom diverse elektroniske dippedutter før den har nådd høgtalerne, men nesten samtidig med at jeg tenker det, så kommer jeg på at det faktisk også kan ha vært gjort med korteste vei fra mikrofon til høgtaler. For disse to musikerne, Chen fra USA og Nørstebø fra Norge, er to teknikere av rang, som kan sine «instrumenter» til fingerspissene.

Mange blir overrasket når de hører for eksempel Sidsel Endresen lage sine helt spesielle lyder i sin musikk. Like fascinerende er det faktisk å høre Audrey Chen. Hun har sitt helt eget «språk», som består av mye luft og hvordan den presses gjennom strupe og munn, langt fra «diva»-sangerinner og de som har lært den klassiske måten å synge på. Nørstebøs trombonespill fyller godt inn sammen med Chens stemme. Hans teknikk er frapperende, og sammen lager de et lydbilde som er originalt og fint. I noen av «strekkene» kan Chen minne om en kvinnelig Phil Minton, men det er aldri noen kopi. Hun har sin helt egen stemme, og sammen med Nørstebøs fantastisk spennende trombonespill, blir dette noe helt spesielt.

Jan Granlie

Audrey Chen (v), Henrik Munkeby Nørstebø (tb)

Skriv et svar