Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AUDUN KLEIVE

«[tweakism]»
JAZZLAND RECORDINGS, 377 954-1

Audun Kleive er, etter vår mening, en av Norges beste, om ikke den beste, Norske trommeslageren. Med sitt presise og distinkte spill har han gjort utmerkede innspillinger i eget navn, pluss at han har gjort en rekke plateinnspillinger med andre musikere særegne. I tillegg er han en trommeslager som har beriket trioen Jøkleba (med Jon Balke på piano og keyboards og Per Jørgensen på trompet og vokal) med et utsøkt og kreativt trommespill som har gjort trioen til et av de mest kreative opp gjennom historien i den norske jazzen. Han var også en viktig brikke i Terje Rypdals band Chasers, hvor også bassisten Bjørn Kjellemyr medvbirket – 1et av de beste gitartrioene i den internasjonale jazzen de siste 50 årene.

Nå er han ute med albumet [tweakism] hvor vi møter han alene med trommer og synthesizere. Derfor er det langt fra noe rent trommealbum vi får, men trommer tilsatt akkurat passe deler synth, noe som skaper et lydbilde som kunne vært gjort av et helt ensemble. Men det er trommene, og Kleives kreative spill på dem som legger grunnlaget for denne innspillingen. Og hans utrolig distinkte trommespill er gjenno0mgående såpass spennende, at det egentlig ikke hadde vært nødvendig med tillegget med synther.

Men bruken av synther er med på å gjøre innspillingen mer «publikumsvennlig», slik at det blir en plate for adskillig flere enn «trommenerdene». Og hele veien synes jeg hans bruk av synther fungerer utrolig godt sammen med det særegne trommespillet.

Kleive har fått Sven Andréen til å ta opp trommespillet, så har han selv lagt på synthene i etterkant. Og det kan ikke kun ha vært improvisasjoner som har skapt dette «verket». Her har Kleive planlagt nøye trommespillet og hvordan han skulle «krydre» det med synther i etterkant. Og gjennomgående låter dette strålende. Jeg nevnte over at jeg elsker trommespillet til Kleive. Og når han selv får styre synthbruken helt etter egen vilje og ønsker, så får vi Kleivemusikk av beste merke. Innimellom groover det relativt kraftig, mens han andre ganger ligger mer i det eksperimentelle, men aldri på en slik måte at de to valgene går i veien for hverandre. Her er alt tilpasset hverandre, og Kleive har laget en strålende innspilling som bør være fristende for flere enn de som kun vil høre Kleives utmerkede trommespill.

Det hender Kleive dukker opp forskjellige steder i Norge for å gjøre solokonserter. Og ser du en annonse, plakat eller et facebook-innlegg som reklamerer for en slik seanse i din nærhet, så er det møteplikt!

Jan Granlie

Audun Kleive (dr, synth)

Skriv et svar