Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AVISHAI COHEN TRIVENI

«Dark Nights»
ANZIC ANZ-0045

I dagens jazz finnes det to toppmusikere som lyder navnet Avishai Cohen. Den ene er bassist, mens den andre er trompeter. Og det er trompeteren det dreier seg om på innspillingen «Dark Nights».

Dette er trompeterens tredje plate i eget navn, og hans trio, bestående av bassisten Omer Avital og trommeslageren Nasheet Waits, leverer en følelsesladet plate med låter komponert av trompeteren, med unntak av Charles Mingus’ «Goodbye Pork Pie Hat», Frank Fosters «Shiny Stockings», Billy Strayhorns «Lush Life» og Jule Styne og Sammy Cahns «I Fall In Love To Easily». I tillegg til trioen omgir han seg også med lillesøster Anat Cohen, en av de mest omtalte klarinettistene i dagens jazz, vokalisten Keren Ann og pianisten Gerald Clayton.

10 låter, hvor Cohens trompet spiller hovedrollen. Han har en klar og fin tone i hornet, og tankene går til salige Kenny Wheeler og hans ECM-innspillinger når jeg hører platen. Musikken er gjennomgående lyrisk, og det fungerer fint med de små tilløpene til elektronikk på trompeten, og i de partiene hvor han overdubber.

Omer Avitals bass-spill ligger litt langt bak i lydbildet etter min smak. Det samme kan man også si om Waits.

Det er egentlig først i tredjelåta, «Betray» hvor «lillesøster» og Clayton (på Fender Rhodes) bidrar, at det løsner skikkelig. Det er en funky og fin sak, hvor alle får strekt skikkelig ut.

Fjerdelåta «Pablo» er en fin triolåt, hvor Cohen spiller ytterst lekkert over et fint bass- og trommekomp, før «Goodbye Pork Pie Hat» kommer med en av de mest lyrisk versjonene av låta jeg kan huske å ha hørt.

Og slik fortsetter det gjennom 10 låter. Cohen er en dyktig, men kanskje litt for «snill» trompeter. Hans tone blir nesten klassisk, og man kan kanskje savne litt personlighet, som vi finner hos for eksempel Arve Henriksen, Miles Davis, Chet Baker (sistelåta, «I Fall In Love Too Easily», skiller seg positivt ut, men blir nesten for mye Baker) og Don Cherry. Men alt er vel gjennomført, og i de partiene hvor Avital og Waits ikke bare blir litt for anonyme kompere, fungerer dette flott.

Jan Granlie

Avishai Cohen (tp, eff.), Omer Avital (b), Nasheet Waits (dr), Anat Cohen (cl), Gerald Clayton (p, Fender Rhodes), Keren Ann (v)

Skriv et svar