Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AVRAM FEFER QUARTET

«Testament»
CLEAN FEED CF537CD

Den amerikanske saksofonisten Avram Fefer var for meg et relativt ukjent navn før denne innspillingen fra portugisiske Clean Feed dukket opp i posten. Men han har vært aktiv på jazzscenen siden 1990. Han har spilt med de fleste av de mer moderne jazzmusikerne i landet, så som i bandet Burnt Sugar (med blant annet plater ute på Cuneiform), The Last Poets, Archie Shepp, Adam Rudolph og, ikke minst på platen «Live in Sant’Anna Arresi» med italienske Dimitri Jazz Folklore og poeten Amiri Baraka i 2016 (platen er anmeldt HER).

Og på sin nye innspillig, har han virkelig satt sammen et stjernelag av musikere, med gitaristen Marc Ribot, bassisten Eric Revis og trommeslageren Chad Taylor – et lag på aller øverste hylle innenfor den nyere, amerikanske jazzen.

Revis, Taylor og Fefer har spilt sammen flere ganger, og de har gjort de to albumene «Ritual» og «Ellyahu» sammen som trio tidligere. Revis var også med som bassist på Fefers debutalbum i eget navn, «Calling All Spirits» på Cadence i 2001.

Den som regner med at vi her skal få freejazz av løseste merke, vil kanskje bli skuffet. For allerede fra start og låten «Dean St. Hustle» er dette moderne «swing» og «be bop» av beste merke. Det starter med Fefer i front før vi får en strålende gitarsolo fra Ribot, som nesten er verdt plateprisen i seg selv. Og bak ligger et usedvanlig tett og fint komp som pisker og slår de andre musikerne til å yte sitt beste. Deretter får vi den fine «African Interlude», som tar det litt ned, men ikke mer enn at den sitter solid i «mellomgulvet». Det swinger nesten hemningsløst av kompet, og særlig Taylor, som virkelig «sprer» låta utover som drev han å malte et bilde etter Jackson Pollock-innfallsvinkelen.

Og slik fortsetter det. Vi får tittellåta «Testament» som legger seg litt i Ornette Coleman-landskapet med Fefer og Ribot i førersetet, «Song For Dyani», tilegnet bassisten Johnny Dyani, «Magic Mountain», en ekspressiv og deilig låt med mange fine enkeltbidrag, Wishful Thinking» som swinger akkurat så «bakpå» som ei sånn låt skal, og «Parable», platas eneste rene ballade, hvor Ribot åpner med nydelig gitarspill, før de andre kommer inn, og vi får en slags afrikansk inspirert låt som bare er nydelig, før de runder av denne mesterlige innspillingen med «Essaquira», hvor Revis legger en nydelig bassgang sammen med Taylors trommer, før Fefer og Ribot legger seg på med deilig spill. En fantastisk låt som på mange måter oppsummerer hele innspillingen, selv om Fefers rå saksofon låter litt annerledes her, og han nesten låter som en malende katt, tyder alt på at han er svært fornøyd med resultatet. Pisse godt, som det heter i Danmark.

Og at de gjør en hyllest til Johnny Dyani, sier litt om den musikken Fefer liker (tror jeg). For det er noe med energien vi fikk på noen av Dyanis plater som «Witchdoctor’s Son», «Song For Biko» og «Africa», som vi finner igjen på denne platen. Og med Mark Ribot som strålende medsolist, Eric Revis som en pågående og energisk bassist og Chad Taylor som grunnmuren og pådriveren i kvartetten, med lekende og fint spill hele veien, er det nesten bare for en glimrende opplagt Avram Fefer å legge seg på topp og nyte tilværelsen.

Dette var årets, til nå, store, musikalske overraskelse! Det er greit at jeg ikke har lagt merke til Fefer tidligere, selv om han deltar på Dimitri Folklore-platen. Men nå har han virkelig satt seg godt til rette i hjernebarken til denne anmelderen, og jeg kommer til å følge med på hva han utgir framover, med eller uten kvartetten. For han er en glimrende saksofonist, og særlig i de låtene hvor han «kliner til» på altsaksofon synes jeg han virkelig stikker seg fram.

Fefer sier i coverteksten at «Testament» akkurat er hva tittelen sier, en forklaring på hvordan han føler seg, hvem han er, hva han ønsker å spille og hvem han ønsker å spille med, Og skal man dømme etter resultatet av denne innspillingen, så hadde han det svært godt med seg selv når innspillingen av plata ble gjort i Figure 8 Recording i Brooklyn den 17. desember 2018.

En strålende plate!

Jan Granlie

Avram Fefer (as, ts), Mark Ribot (g), Eric Revis (b), Chad Taylor (dr)

Skriv et svar