Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BALLISTER

«Slag»
AEROPHONIC 013

Trioen Ballister er en spennende sammensetning av musikere. Vi får alt- og tenorsaksofonisten Dave Rempis, sammen med cellisten Fred Lonberg-Holm, som også trakterer elektronikk, og trommeslageren Paal Nilssen-Love. De spilte sammen som trio for første gang i 2009, og «Slag» er deres sjuende innspilling siden starten. Det startet med «Bastard String» på eget selskap i 2010, før det fortsatte med «Machanisms» (Clean Feed, 2012), «Mi Casa es en Fuego» (egen utgivelse, 2013), «Both Ends» (Bocian Records, 2014), «Worse For The Wear» (Aerophonic Records, 2015) og «Both Ends Ballister Monologues» (Astral Spirits, 2015), og nå, altså «Slag». I følge internettet så planlegger de en Europa-turné denne måneden, så besøker de en kjeller i nærheten, er det bare å møte opp, løse billett, og la det stå til.

For her er det ingen «kjære mor». Her møter vi tre musikere som i løpet av de tre fritt improviserte strekkene, «Fauchard», «Guisarme» og «Glaive», overkjører enhver motforestilling, og overøser oss med frittgående musikk man slett ikke hører hver dag. Riktignok skal de ha, at de tar det litt ned i andrelåta, «Guisarme» og at det ikke er «full pinne» hele veien gjennom i «Glaive», men det er ikke hvor høyt de spiller som gir energien. Det er mye mer den intensiteten og vitaliteten som gjør dette så spennende og engasjerende. Man blir rett og slett lenket fast i stolen fra start til mål!

Dette er tre musikere som vet akkurat hvor de vil musikalsk. De kjenner hverandre og hver musiker sine innerste, musikalske ideer, noe som gir et strålende resultat. Rempis spiller de to saksofonene som skulle det dreie seg om liv og død, med en frapperende teknikk og et stort hode av ideer, som overøses over oss som lyttere, mens Nilssen-Love er akkurat den «duracell-kaninen» vi har hørt i såpass mange år, og som utvikler seg mer og mer som monster-trommeslager, med total kontroll og en oversikt som nesten er skremmende. Lonberg-Holm er den som gjør et ørlite forsøk på å holde de to «villmennene» under kontroll, men på tredjelåta gir han opp, finner fram pedalene til celloen, og hiver seg inn i denne regndansen av en plate med full styke.

Jeg vet akkurat hvor jeg skal, hvis disse tre dukker opp i nærheten senere i mars!

Jan Granlie

Dave Rempis (as, ts), Fred Lonberg-Holm (c, elec), Paal Nilssen-Love (dr, perc)

Skriv et svar