Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BARBARA BARTH

«All Or Nothing At All»
JAZZHAUSMUSIK, JHM 298

Allerede som barn var vokalisten Barbara Barth begeistret for musikk. Hun tok piano- og fløytetimer, etterfulgt av klassiske sangtimer. Hun vokste opp i Saarland, i en liten by, var involvert i et symfonisk blåseorkester og i det lokale storbandet, og sang i kor og i det lokale skolekorpset. Mens kjærligheten til musikk vokste, førte vokalistens profesjonelle vei henne først til universitetet i Trier, hvor hun fullførte studiene i psykologi. Under studiene kom kjærligheten til musikk krypende, så hun gikk videre med sangtimer og et intensivt engasjement som blant annet medlem av Saar State Youth Jazz Orchestra, som ble grunnlaget for opptak til Folkwang University of the Arts i Essen. I 2015 fullførte hun sine jazzvokalstudier med en Bachelor of Music. Det var her den eksperimentelle sangeren utviklet sitt spesielle vokale og stilistiske innhold og mangfold. Hun har komponert og arrangert egne låter siden 2012. Og hun startet Barbara Barth Quintet i 2011 og ga ut deres første album This is… med kvintetten i 2015. Med den avantgarde-eksperimentelle sekstetten JassLab de Cologne fulgte en utgivelse med arrangementer av Hildegard Knefs musikk i oktober 2015 under tittelen «Eins und Eins» på Köln-selskapet JazzHausMusik. Hun lever ut kjærligheten til tradisjonell jazz og scat-sang i Ellington Trio, som hun spilte inn sitt andre studioalbum med i 2020. På hennes siste utgivelse In Spheres (2018 på JazzHausMusk) på duo med pianisten Manuel Krass, brøt hun nok en gang ny mark og brukte nå også elektronikk som klang.

På hennes nye album møter vi henne sammen med tenorsaksofonisten og bassklarinettisten Sebastian Bücher og cellisten Veit Steinmann, som også trakterer elektronikk, og vi får en  av hennes egne komposisjoner og låter gjort av andre. Og de starter med standarden «You and the Night and the Music», i en original versjon, hvor samspillet med tenorsaksofonen er fin. Dette er en komposisjon man har hørt med «alle» de store, kvinnelige vokalistene, men jeg synes denne trioen skaper en ny og spennende stemning rundt komposisjonen. Barth synger komposisjonen relativt rett fram, mens cello og tenorsaksofon gir komposisjonen dybde og originalitet. Deretter følger Jeff Buckleys «Opened Once» fra hans – Sketches for My Sweetheart the Drunk-album i en fin versjon, hvor vi spesielt liker cellospillet i starten.

Og slik fortsetter det med flere originale versjoner av andres låter, pluss hennes egen «They Say». Og hele veien er det en fin og samspilt trio vi får høre. Barths evne til scattsang gjør seg innimellom gjeldende, noe hun gjør på en meningsfull måte. Og når de avrunder med Charlie Chaplins «Smile», så er i alle fall denne anmelderen fornøyd.

Platen vil ikke skape revolusjon innenfor det vokale jazzlandskapet, men hun føyer seg fint inn sammen med en rekke andre, unge vokalister som har en behagelig og interessant stemme som det er verdt å lytte til. I tillegg har hun med utmerkede musikere på cello og saksofon og bassklarinett. Og deres versjon av den tradisjonelle «Ten Thousand Miles» og Michel Legrands «What Are You Doing the Rest of Your Life» er to balladeperler.

Jan Granlie

Barbara Barth (v), Sebastian Büscher (ts, bcl), Veit Steinmann (c, elec)

Skriv et svar