Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BEADY BELLE

«Dedication»
JAZZLAND 377 920-3

Beady Belle (eller Beate Slettevoll Lech som er hennes opprinnelige navn), har i mange år vært en vokalist som har gått sine litt egne veier innenfor den norske musikken. Hun er en del av jazzmiljøet, selv om musikken de senere årene har beveget seg mer og mer bort fra den rene jazzen, og mer over i soul og R&B.

Hennes nyeste «langspiller» «Dedication» er definitivt et godt stykke unna jazzen, og mye nærmere Beyonce, Layryn Hill og Alicia Keys, samtidigt som hun trekker veksler fra soulinspirasjoner som Marvin Gaye, Stevie Wonder og andre fra soulmusikkens gullalder.

Men det blir aldri noen kopier av den musikken Beady Belle lager. Hun lager sin egen musikk med heltene i bakhodet, og sammen med et band som passer henne perfekt, får vi en slags nordisk soul som fungerer. Nå kunne jeg godt tenkt meg å høre Slettevoll Lech sammen med en gjeng skikkelige, amerikanske soulmusikere, siden det blir noe litt «traust» og nordisk når «vikinger» skal prøve seg på ektefølt soul. På mange måter swinger det ikke godt nok av bass og trommer, noe man nesten må ha vokst opp i Memphis eller innover der for å takle på en skikkelig troverdig måte.

Jeg mener ikke med det at bassist Marius Reksjø og trommeslager Bjørn Sæther ikke gjør en god nok jobb. Det er bare at de er nordmenn med norsk blod i årene, og de kan aldri swinge like godt som, la oss si Booker T and the MGs. Det er noe med gener, historie og tradisjon å gjøre, som det ikke er så lett å kompensere.

Men stemmen til Slettevoll Lech fungerer godt innenfor denne musikken. Hun har den rette tilnærmingen, selv om noen av låtene blir litt stillestående, som tredjesporet «I Run You Ragged».
Som sagt så vil jeg gjerne høre henne sammen med noen skikkelige Memphis-muisikere. Da tror jeg musikken vil swinge enda mer enn her, og Beady Belle vil få et adskillig større navn i utlandet enn har i dag. I dag er det litt for mange som holder seg innenfor det samme konseptet som Beady Belle, som har med musikere som har fått denne musikken inn med morsmelken.

Jan Granlie

Beady Belle (v), David Wallumrød (keys, org, Fender Rhdes, clav, p, g, auto harp, glockenspiel), Bjørn Sæther (dr, perc), Marius Reksjø (b), LaDonna Harley Peters (v), Sharlene Hector (v), Vula Malinga (LaSharVu) (v), Martin Windstad (perc), Bjørn Charles Dreyer (elec. sitar)

Skriv et svar