Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BEAR GARDEN

«Sunshine Fruit»
BOLERO, BOL50472

Den svenske saksofonisten Martin Wiréns kallenavn er, uvisst av hvilken grunn, Bear Garden. Han er en musiker som de seneste månedene har distribuert flere singler på streaming-tjenester, som han nå har samlet på en CD. Han kommer fra Gällivare i de nordlige delene av Sverige, og ble tidlig introdusert til saksofonen. Han har fått mye oppmerksomhet i Sverige, og i 2016 fikk han i oppdrag av Nobelmuseet å tolke vinneren av årets Nobelpris i litteratur, Bob Dylan. Han er bosatt i Stockholm, hvor han har studert ved Kungliga Musikhögskolan, og i 2019 kom han første plateutgivelse.

Og da jeg satte på platen første gang, ble jeg svært overrasket. For det jeg trodde hadde vært et slags tidsfordriv i korona-isolasjonen, viser seg i stedet være en form for storbyjazz med seks blåsere i et 11 manns orkester.

Selv sier Wirén at Bear Garden er et musikalsk uttrykk, slik han liker det. Musikken legger veldig som et soundtrack til en beskrivelse av en storby, med heftig trafikk av biler, travle mennesker og et klubbmiljø som virkelig hører storbyene til.

I bandet sitter en rekke dyktige musikere, og hadde dette vært gjort i USA, hadde vi funnet kun studiomusikere som er spesialister på å «bladspille» musikken på første «take». Men her er bandrekkene fylt opp av dyktige svenske musikere som, riktignok, gjør akkurat det Wirén vil de skal gjøre, og det er ikke så veldig mange åpninger for den enkelte musikeres solier. Innimellom skifter stemningen fra storby til noe mer sakralt, som i sistesporet, som jeg kanskje kunne tenkt å få servert litt tidligere for å få en større variasjon i låtene. Men dette har vært Wiréns valg, og det er deilig å gå ut av denne litt heseblesende innspillingen med en såpass sakral låt.

Og noe som gjør denne platen litt annerledes enn mange andre plater som utgis nå om dagen, er lydbildet, som er inspirert av det typiske Motown-soundet, hvor det ikke hele tiden er like lett å skille de enkelte instrumentene fra hverandre, men at det i stedet er et lydbilde som er tett og fyldig. Platen varer i kun drøyt 22 minutter, men de rekker over hele sju låter på den tiden, så dette er «radiovennlig» musikk, som man kanskje kan håpe av Sveriges Radio spiller når de skal presentere ny, svensk musikk.

Jan Granlie

Martin Wirén (ts, cl, p), Per «Texas» Johansson (cl, bs), Carl-Johan Fåglefelt (tp), Calle Stenmann (tp), Filip Tunevi (tb), Hampus Adami (tb), Susanna Risberg (g), Joachim Simonsson (p), Arvid Jullander (b), Gustav Nahlin (dr), Daniel Fredriksson (tamb)

Skriv et svar