Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BEATE S. LECH & SKRUK

«høgtidsdrom»
KKV FXCD 408

Vokalisten Beate S. Lech kjenner nok de fleste betre under artistnavnet Beady Belle, som har fleire strålende jazz/popinnspillinger bak seg.

Nå har hun vært i Kulturkirken Jacob i Oslo for å legge på «lead vocal» på bandinnspillingen av disse ni julesangene. I tillegg er koret SKRUK (Sunnmøre kristelige ungdomskor) med under ledelse av dirigenten Per Oddvar Hildre.

Nå er ikke jeg den som roper hurra hver gang det kommer såkalte juleplater, men både denne innspillingen og den med Music for a while, overgår det meste av hva jeg kan huske å ha hørt med slik musikk på lang tid.

SKRUK er uomtvistelig et av de beste korene i Norge til å tolke musikk som dette. Tradisjonelle julesanger som de fleste kjenner godt fra før. I tillegg synes jeg Lech bedrar med nydelig sang, som gjør de litt slitne julesangene til sine egne. Hun og bandet løfter musikken opp til å bli noe helt eget.

Tradisjonelle sanger som «Mitt hjarte alltid vankar», «Her kjem me Jesus/Stille natt», «Det heve ei rose sprung» og «Et barn er født i Betlehem», men også noen som en som ikke er helt inne i det religiøse, som «I stjernene står», «Josef», «Gudoms kjærleik» og avslutningen, den fine «Folkefrelsar til oss kom», får oss til å sperre opp ørene og lytte. På «I stjernene det står» har Lech skrevet egen tekst over en tradisjonell engelsk folketone, en raskere og mer gospelaktig låt, og «Josef» har hun gjort teksten over den engelske folketonen «Greensleves» (og som mer enn gjerne kan bli en ny salme i den norske salmeboka), og begge er med på å gjøre innspillingen mer variert.

På «Guddoms kjærleik» har Lech gjort melodien, mens Borghild Slettevold har skrevet teksten.

Lechs stemme passer som hånd i hanske til alle disse sangene.

«høgtidsrom» er rett og slett blitt enda ei plate jeg kommer til å spille mye i jula. Så i julehøytiden får frijazzen, Miles, Ayler, Mingus og Coltrane og alle de andre hvile og forberede seg på 2015, som kan bli et svært spennende år på alle måter.

I mens hører jeg mer enn gjerne på denne innspillingen. Originalt og vakkert fra start til mål!

Jan Granlie

Beate S. Lech (v, kor- og bandarr.). SKRUK (v), Andreas Ulvo (p, org, Fender Rhoses, synth), Andreas Bye (dr), Marius Reksjø (b)

Skriv et svar