Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BENJAMIN DUBOC / ALEXANDRA GRIMAL

«le retour d’Ulysse»
IMPROVISING BEINGS IB 32

Den moderne, improviserende scenen i Frankrike er en ytterst interessant del av den europeiske jazzen og improvisasjonsmusikken.

På «le retour d’Ulysse» møter vi bassisten Benjamin Dubuc og saksofonisten Alexandra Grimal i 12 improviserte strekk over to CDer.

Benjamin Dubuc er født i 1969, og studerte under Jean-François Jenny Clark og Bernard Cazauran, og har vært aktiv musiker i en rekke frittgående prosjekter siden studiedagene.

Han har bl.a. spilt med musikere som Oliver Lake, Joelle Leandré, Henry Grimes, Hasse Paulsen, Sunny Murray og han har spilt på de fleste viktige og interessante, franske jazzfestivalene.

Alexandra Grimal er født i 1980, og vokste opp i Efypt og Frankrike. Hun startet med pianostudier da hun var fem år, men startet å studere saksofon under John Ruocco i den Haag i 2000. Hun har også vært innom Sibelius-akademiet i Helsinki. Inntil nå har hun utgitt fem plater i eget navn, og deltatt på en rekke innspillinger, bl.a. med Oliver Lake, Ab Baars og Michael Moore, Orchestre national de jazz og en rekke andre europeiske musikere.

På «le retour d’Ulysse» møter vi to musikere som improviserer fritt og som kommuniserer nesten på et høyere plan.

Musikken de presenterer kan innimellom være vanskelig å tilegne seg, men hvis man gir duoen tid, så kommer interessante ting smygende etter hvert. Begge musikerne er utmerkede utøvere på sine instrumenter. Dubuc kan ofte minne om Barry Guy i musikalsk tilnærmingsmåte, mens Grimal har en mer «nøytral» tone, spesielt i tenorsaksofonen, selv om det er lett å høre flere inspirasjonskilder fra 60-tallets frijazztilblivelse i USA. Når hun plukker opp sopransaksofonen synes jeg hun har et mer personlig uttrykk.

Dette er blitt to ytterst interessante innspillinger, som jeg har brukt lang tid på å lytte til, for å komme inn i musikken. Men da det åpnet seg, så åpnet den seg for alvor!

Å høre denne duoen i en konsertsituasjon, tror jeg kan være en flott opplevelse, så er det bare å håpe på at noen her oppe i kulden, tar sjansen på å engasjere to relativt ukjente franske musikere til dyst. Det hadde vært flott!

Jan Granlie

Benjamin Duboc (b), Alexandra Grimal (ss, ts)

Skriv et svar