Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BENNY GREEN

«Live In Santa Cruz»
SUNNYSIDE SSC1401

Så vidt vi vet besøkte pianisten Benny Green Skandinavia første gang sammen med sangerinnen Betty Carter, og etter konserten i København var redaktøren av JazzSpecial over seg av begeistring. Siden har han bl.a. spillt med Art Blakeys Jazz Messengers, Ray Brown, Freddy Hubbard, Diana Krall og Dizzy Gillespie, for å nevne noen få. Han har jazzens historie i fingrene og en fantastisk teknikk, men allikevel har han alltid plasert seg i bakgrunnen, som en godt swingende mainstream-pianist.

Nå har han fylt 50 år og lever stadig opp til fordums ferdigheter. Rundt om på kloden finnes det spillesteder hvor musikerne finner seg spesielt godt til rette. Benny Green fant The Kuumbwa Jazz Center i Santa Cruz, California, som ble hans sted. Da han fylte 30spilte han inn en live-plate der, og nå 20 år etter er han tilbake for at feire det halve århundre. Og det ble nok en magisk aften. Han nevner selv Erroll Garner, Ahmad Jamal, Phineas Newborn, Bud Powell og Oscar Peterson som sine vesentligste påvirkninger – men hans tilgang til jazzen kan oppsummeres med hans egne ord: «… det vesentlige er bare å swinge, ha det show og dele musikken med publikum. På den måte føler jeg at jeg gjør noe positivt».

På «Live In Santa Cruz» møter vi han sammen med bassisten David Wong og trommeslageren Kenny Washington, og et i overkant entusiastisk publikum.

Alle de ni låtene er skrevet og arrangert av Green, og han har full kontroll på de hvite og sorte tangentene gjennom hele platen. Han skriver fine låter, som swinger upåklagelig hele veien. Hør for eksempel på den hurtiggående «Sonny Clark», hvor kompet får kjørt seg skikkelig.

Riktignok er ikke den musikken vi får servert spesielt nyskapende eller original, men det er en livsgnist og en entusiasme, man ofte kan savne på en del andre innspillinger. Dette er musikk som er til for å glede publikum og musikere. Innimellom får jeg en følelse av den fantastiske entusiasmen man fikk på noen vanvittige plateinnspillinger fra Dorothy Donegan, selv om pianospillet på denne innspillingen overgår Donegan med flere hestelengder.

Dette er rett og slett blitt en morsom liveinnspilling, med en fin trio og publikum som koser seg storveis.

Jan Granlie

Benny Green (p), David Wong (b), Kenny Washington (dr)

Skriv et svar