Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BERNT ROSENGREN QUARTET

«Ballads»
PB7 027

Den svenske saksofonisten Bernt Rosengren har gjennom et langt liv vært en av de beste og mest trofaste bebop-saksofonistene i Skandinavia. Han har gjestet nabolandene en rekke ganger, bl.a. var han mer eller mindre fast vikar på Jazzhus Montmartre i København de gangene Dexter Gordon eller Ben Webster ikke møtte til jobb.

Han var opprinnelig inspirert av Dexter Gordon, Charlie Parker, Sonny Rollins, Bjarne Nerem, John Coltrane, Bill Evans og Sonny Stitt, og debuterte i 1957 som vikar for Lars Gullin. Han har gjort filmmusikk for Roman Polanski «Knife On Water», og har spilt med de fleste av Sveriges store musikere.

Han ble født i 1937 i Stockholm, er kanskje mest kjent for alle årene med barytonsaksofonisten Lars Gullin. Etter Gullins død, har Rosengren vært med på å dokumentere hans komposisjoner på flere utgivelser, sammen med bl.a. pianisten Lars Sjösten på plater som «Late Date» og «Inside».

Nå er han ute med et album fylt med ballader. Vi får en rekke kjente og kjære låter fra jazzens gullalder, men også noen som ikke er like kjent.

Det hele åpner med Bud Powells «Time Waits» og avsluttes med standarden «Willow Weep For Me». Mellom disse får vi servert en rekke standardperler på en snor, som Strayhorns «Lush Life», Gerswins «I Loves You, Porgy», Herzog Jr.’s «God Bless The Child», Rodgers og Hammersteins «Spring Is Here» og «A Nightingale Sang in Berkeley Square» med flere.

Hans litt slepne og tilbakelente saksofonstemme gjør han til en gudsbenådet saksofonist, som spesielt kommer godt fram når han gjør ballader, noe vi får 12 flotte eksempler på her. På «Ballads» hører vi han i utrolig vakkert spill, sammen med den fine bassisten Hans Bachenroth, pianisten Stefan Gustafsson, som var ukjent for meg, men som leverer fint spill gjennom hele plata, og trommeslageren Bengt Stark, som alle gjør en strålende jobb sammen med Rosengren.

Opptaket er fra OAL-studiet den 27. mai i år, så her får man servert nesten dagsaktuell musikk fra en mester på tenorsaksofonen.

Jan Granlie

Bernt Rosengren (ts), Stefan Gustafsson (p), Hans Backenroth (b), Bengt Stark (dr)

Skriv et svar