Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BILL EVANS

«Some Other Time»
RESONANCE HCD-2019

Det har lenge gått rykter om at det eksisterte noen opptak med pianisten Bill Evans, bassisten Eddie Gomez og trommeslageren Jack DeJohnette fra den 20. juni 1968, og innspilt fem dager etter trioens store konsert ved jazzfestivalen i Montreux.

Det er snakk om en innspilling fra studioet i Schwarzwald som ble produsert av de to legendariske, tyske MPS-produsentene Hans Georg Brunner-Schwers og Joachim-Ernst Brerndt.

Bak selv utgivelsen står Zev Feldman fra Resonance Records, som er en skikkelig jazzdetektiv. Hans evne til å snuse opp ukjente skatter som nesten ingen tidligere har hørt er uovertruffen.

I 2013 møtte han ved en tilfeldighet, under Jazzahead-messen i Bremen, Hans Georg Brunner-Schwers sønn, og han kunne fortelle om noen innspillinger som hadde liget i familiens arkiver siden innspillingen. Etter å ha hørt en låt på bil-stereoen, bestemte Feldman seg for at dette måtte ut. Han måtte bare på rettigheter og andre formalier på plass. Han mente at disse opptakene representerte et helt ukjent kapitel i Bill Evans historie. Hans trio med denne besetningen eksisterte kun i seks måneder, og disse innspillingene er de eneste som eksisterer med denne trioen fra studio.

Deler av konserten fra Montreux ble utgitt på Verve som fikk en Grammy for beste jazzplate. Siden Berendt hadde spilt inn dette i studioet, og Evans var tilsluttet et annet plateselskap, vart det mye rettigheter etc. som måtte på plass. Men det ble aldri gjort, og innspillingene ble mer eller mindre glemt.

Men at disse innspillingene nå er ute, bør være et «must» for Bill Evans-fans å skaffe seg. To CDer, med strålende lyd, og tre musikere som nærmest kommuniserer telepatisk. Innspillingene er gjort i en periode da Bill Evans liv som musiker var i forandring. Han gikk fra å være en swingende romantiker til en mer perkussiv poet. Hans spill er mer robust og selvsikkert, men som aldri mister sin intense skjønnhet.

Vi får servert 21 låter, som starter med «You Og To My Head», før man beveger seg innom en rekke mer eller mindre kejnte låter fra Evans settliste, som «What Kind Of Fool Am I?» i to strålende versjoner. «I’ll Remeber April», «It Could Happen To You», «In A Sentimental Mood», «Some Other Time», «It’s All Right With Me», «How About You» og mange flere perler, før de lander med «You’re Gonna Hear From Me».

Og hele veien er det strålende musikk gjort av tre av jazzhistoriens store navn, på en fridag i Villingen i Tyskland den 20. juni 1968.

Hvis du er en bladfan av Bill Evans, så skal du anskaffe deg denne dobleCDen. Hvis du er en som bare liker godt pianospill, sammen med stødig bass-spill og fjellstøtt trommespill, så skal du også skaffe deg denne.

Jeg har en mistanke om at denne dobbeltCDen kommer til å bli en av årets gjenutgivelser verden over. Det har den nemlig fortjent, for her er det stor kunst fra start til mål!

Jan Granlie

Bill Evans (p), Eddie Gomez (b), Jack DeJohnette (dr)

Skriv et svar