Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BILL EVANS

«Behind the Dikes»
ELEMENTAL MUSIC, 9990441

Man kan virkelig lure på hvor mange nyutgivelser, gjenutgivelser, såkalte nyoppdagede og «hemmelige» innspillinger det er nødvendig å utgi med artister som for mange år siden har forlatt vår verden.

Men når det for eksempel gjelder pianisten Bil Evans vil man nesten aldri komme til slutten. Og selvfølgelig kan det være fint for arvingene med litt penger, og diverse mer eller mindre seriøse plateselskaper å få fingrene i konsertopptak med den gamle mester, som «nerdene» vil kaste seg over, samtidig som utgivelsene kanskje kan få noen til å starte gravingen etter de virkelig gode studioopptakene som allerede finnes i et nesten uttall versjoner.

Dette opptaket med Bill Evans er tatt opp i Kro Studio 1 i Hilversum den 26. mars 1969 og i Rai Congrescentrum i Amsterdam den 28. november samme år. Med seg i trioen har Evans bassisten Eddie Gomez og trommeslageren Marty Morell, og vi får 22 låter, som vi stort sett, kjenner fra andre innspillinger med Evans, pluss to innannonseringer på nederlandsk, hvor den første varer i nesten tre minutter, noe som kun er interessant for Michael de Ruyter, som får sin stemme på plate med Evans. I tillegg får trioen assistanse av det store The Metropole Orchestra i de to siste låtene, «Granadas» og «Pavane».

Denne trioen var kanskje ikke den mest spennende Evans kom opp med i løpet av karrieren, men Evans’ spill er det aldri noe å si på. Han har hele veien det melankolske tonespråket vi elsker, og hans teknikk er på denne tiden helt på høyden, og fra åpningssporet «You’re Gonna Hear From Me» til de runder av med «Payane», er dette et godt innblikk i mesterpianisten a la 1969. Opptakene er utmerkede rent teknisk, og selv om noen har klagd på at de ikke fader ut applausen mellom numrene, er det etter min mening helt på sin plass, for det gir klare meldinger om at det er liveopptak som gjelder, og man nesten føler at man er til stede på konsertene.

For «nerdene», (ingen nevnt, ingen glemt) er dette et «must». Og for den som vil sjekke ut hva Bill Evans gjorde for pianokunsten i jazzen, men som ennå ikke har oppdaget storheten i Evans’ spill, er det bare å skaffe seg dette dobbeltalbumet umiddelbart. Så kan høsten egentlig bare komme!

Jan Granlie

Bil Evans (p), Eddie Gomez (b), Marty Morell (dr), The Metropole Orchestra

Skriv et svar