Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BILL FRISELL

«Music Is»
OKEH 19075815002

Den amerikanske gitaristen Bill Frisell, har vi fulgt i mange, mange år nå. Helt siden han, som relativt ung, dukket opp på Moldejazz i Arild Andersens superband i 1981, som gjorde en strålende konsert i Idrettens Hus (utgitt som «A Molde Cocert» på ECM). Siden da har han gjort ei røys med plater, alene, med egne band, oeller i tett samarbeid med andre musikere.

På hans seneste innspilling, «Music Is» møter vi han mutters alene i Flora Recording and Playback i Portland. Bak spakene satt Tucker Martins, og overoppsynet og produksjonen står den gamle ringreven Lee Townsend for.

Vi får 15 låter skrevet av Frisell, pluss hans «Rambler» i en alternativ innspilling som bonusspor, og musikken er akkurat slik vi forventer av Frisell. Han er en slags amerikansk folkemusiker, som gjør sine egne låter med klare referanser til «americana» og den musikken amerikanerne er oppvokst med, særlig hvis du er oppvokst i midt-vesten.

Vi får noen låter vi har hørt tidligere på andre plater med Frisell, men her i strippede versjoner det er mulig å gjøre dem, så som «Ron Carter», «In Line», «Monica Jane» og den før nevnte «Rambler».

Og hele veien er dette behagelig gitarmusikk, som nesten bør bli en referanse for mange som sysler med «reipe» . For her er det mulig å følge Frisells ideer helt inn til beinet, uten å måtte forholde seg til andre enn han. Riktignok legger han forskjellige gitarstemmer på hverandre, for å gjøre låtene mer kompakte og gjennomførbare, for hadde det bare vært Frisell og gitaren, uten en eneste pedal, kunne dette raskt blitt kjedelig.

Men den måten han har gjort dette på, er formidabel. Teknisk er Frisell nesten i egen klasse, og han har gode ideer i de låtene han lager, noe som gjør platen både variert og fin. Og det er slettes ingen selvfølge, når man lager en plate kun med gitar, uten at han vil bevise hvor fort han kan spille, eller tekkes publikum på andre måter. Det er i stedet blitt en deilig plate, som riktignok ikke utfordrer all verden, men som ikke gir seg ut for noe annet enn det den er. En fin plate med fint gitarspill i mange fine komposisjoner.

Jan Granlie

Bill Frisell (g, loops, b, ukulele, music boxes)

Skriv et svar