Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BILLY HART QUARTET

«One Is The Other»
ECM, 2013

Billy Hart, eller William Walter Hart, som han egentlig heter, er en av veteranene i den amerikanske trommefamilien. Han har spilt med bl.a. Niels Henning Ørsted Pedersen, Stan Getz, Eddie Harris, Jimmy Smith, Pharoah Sanders, Charles Lloyd, Lee Konitz, Paul Bley og en rekke andre kjente navn. De siste ti årene har han hatt sin egen kvartett, bestående av tre, relativt unge musikere som har markert seg sterkt enten alene eller sammen med andre grupper de senere årene.

Det starter med tenorsaxofonisten Mark Turners «Lennie Groove» tilegnet pianisten Lennie Tristano. En pianosolo fra Ethan Iverson innleder, før vi får et typisk Tristano-løp fra Turner og Iverson, og standarden er satt. Allerede fra start merker vi at dette ikke er en kvartett som har avtalt et «tilfeldig» møte i studioet, for å se hva som skjer. Her er det fire musikere som vet hvordan de andre tenker, og som vet å spille på de andres styrker. Turner er i storform, og saksofonen hans nærmest gløder. Jeg har alltid ment at han har en litt for lite personlig lyd i hornet til at han har vært blant mine favoritter, men her synes jeg det fungerer utmerket. Iverson er en pianist med komplett kontroll over sine omgivelser, og i hans vakre ballade «Maraschino» synes jeg han blomsterer. Bassisten Ben Street er akkurat der en bassist skal være i en slik sammenheng. Stødig som et norsk fjell og lyttende som et ekorn. Og bak det hele troner trommemester Billy Hart. Uten å begi seg ut på de lange trommesolier, men med full kontroll og oversikt, hvor han hele tiden har øyekontakt med de andre musikerne, og leder dem dit han vil.

Komposisjonene er gjort av Turner, Iverson og Hart, mens den eneste «standarden» er Rodgers og Hammersteins fine «Some Enchanted Evening», en låt som passer perfekt inn i helheten.

Innspillingen er gjort i Avatar Studios i New York for ca. ett år siden. Lyden er veldig ECM’sk, og innspillingen føyer seg godt inn i Manfred Eichers store katalog. Anbefales for den som vil sitte ned og lytte, gjerne med et glass fra høydedragene i Piemonte som selskap.

Jan Granlie

ECM. Billy Hart (d), Mark Turner (ts), Ethan Iverson (p), Ben Street (b).

Skriv et svar