Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BJERGA HAUGEN / ASKILDSEN /KIIL HALVORSEN / BANG

«Stille grender»
GRAPPA, GRCD4756

Det ser unektelig ut som om det er plateslskapet Grappa i Oslo, som er de flittigste utgiverne av julemusikk i år. Gårsdagens anmeldelse av Trygve Seim og Andreas Utnems plate Christmas Songs var på dette selskapet, og nå følger sannelig selskapet opp med dette Stavanger-baserte prosjektet med tittelen Stille grender, hvor vi møter vokalisten Eva Bjerga Haugen, gitaristen Morten Askildsen, trompeteren Simen Kiil Halvorsen og bassisten Thomas Bang, i 13 kjente julesanger spilt inn i Egersound Studio den 25. og 26. november 2021.

Og der hvor Seim og Utnem gikk et godt stykke ut til «venstre» fra originalversjonene av de mer eller mindre kjente julesangene, holder Bjerga Haugen og hennes medmusikanter seg «tettere» på de versjonene vi kjenner fra før.

Eva Bjerga Haugen har en ren og fin stemme som skinner. Vi har tidligere hørt henne blant annet sammen med Espen Eriksen Trio – faktisk i Pengang i Malaysia (!), uten at det hun fremførte den gangen kan sammenlignes med det hun gjør her. Men det er stemmen hennes som skinner gjennom med en autoritet og skjønnhet som nesten er sjelden, sammen med det åpne og fine jazzbandet som gjør dette til en plate som, om det ikke hadde vært for at vi kjenner alle låtene som veldig tidsbestemt til jula, like gjerne kunne vært gjort en varm sommerdag.

For det er noe med det luftige i uttrykket, det fine og åpne spillet og stemningen som gjør dette til en lys og vakker plate som ikke akkurat forbindes med årets mørke årstid. Dette skyldes i stor grad de fine arrangementene låtene har fått, i hovedsak gjort av Askildsen og Bjerga Haugen, men også med bidrag fra Jan K. Hovland sammen med Bjerga Haugen, og det 12. sporet, «Snow» som er hentet fra Randy Newman, som han gjorde i 1970. I tillegg får vi fine solier fra Askildsen og, ikke minst, Kiil Halvorsen, i flere av de kjente sangene.

Mot slutten av plata får vi et par ikke fullt så kjente julesanger, som Nils Børge Trovåg Sandviks tekst og Bjerga Haugens melodi i «Nattevåk» og Bernt Støylens norske tekst til Ambrosius av Milanos melodi i «Folkefrelsar ril oss kom», før vi får en fin versjon av Randy Newmans «Snow», tre utmerkede møter, før de går i land med «O helga natt» som avslutning.

Det er nesten så jula bare kan komme nå, etter at vi har vært gjennom Seim og Utnems juleplate og denne. Vi trenger ikke så mange andre juleplater enn disse, bare vi får legge til The Pogues noen ganger innimellom.

Jan Granlie

Eva Bjerga Haugen (v), Morten Askildsen (g), Simen Kiil Halvorsen (tp), Thomas Bang (b)

Skriv et svar