Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BLEY / PEACOCK / MOTIAN

«When Will The Blues Leave»
ECM 2642

Vi snakker mars 1999, og trioen med pianisten Paul Bley, bassisten Gary Peacock og trommeslageren Paul Motian er på turné på begge sider av Atlanteren. Konserten de gjorde i Aula Magna di Trevano i Lugano i Sveits, ble så bra at ECM nå har valgt å gi den ut på plate, og her er resultatet i form av åtte perler i triokommunikasjon hentet fra øverste hylle, fra tre av jazzens virkelig store på hvert sitt instrument.

De starter med tre av Bleys komposisjoner, «Mazatian», «Flame» og «Told You So», før vi får Peacocks «Moor», Bleys «Longer», Bley og Peacocks «Dialogue Amour», før de runder av settet med Ornette Colemans «When Will The Blues Leave» og Gerswin og Heywards «I Loves You, Porgy». Og hele veien er dette utsøkt triokommunikasjon, hvor kanskje Peacock, på tross av en litt for syngende basslyd til han å være, leverer noen frapperende solier.

Bley er den som fører «ordet» gjennom mesteparten av låtene, med typisk, nærmest perfekt spill i naboæaget til Bill Evans, mens Motian er den som holder seg mest i bakgrunnen, men ikke mer enn nødvendig for at de to andre skal blomstre. Og i Ornette Coleman-komposisjonen «When Will The Blues Leave» er det som om Peacock tenner på alle pluggene, og leverer strålende spill, som de andre virkelig må skjerpe seg for å klare å holde følge. Men de klarer det på mesterlig vis, og Bleys innsats på denne låte er formidabel. Og da de runder av med «I Loves You, Porgy», så er vi egentlig mer enn fornøyde. Da er det bare deilig å få denne nydelige balladen som ekstrabonus.

Paul Bley, Gary Peacock og Paul Motian har med denne platen virkelig satt et verdig punktum for sitt triosamarbeid, selv om jeg gjerne hadde sett at Manfred Eicher og hans stab hadde jobbet enda mer med lyden på liveopptaket. Jeg har en mistanke om at andre ECM-artister ikke hadde godtatt så mye romklang som det innimellom er på dette opptaket.

Men det spiller ingen rolle. Det er en strålende trioplate som vil ligge langt opp på listen over ECM-favoritter.

Jan Granlie

Paul Bley (p), Gary Peacock (b), Paul Motian (dr)

Skriv et svar