Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BO VAN DER GRAAF

«Shinjuku»
ICDISC, NL 23-01

Den nederlandske saksofonisten Bo van der Graaf er det en del som kjenner fra det store bandet ICompany. Men han har også gjort en rekke innspillinger med mindre ensembler, helt ned i duoformatet. En av hans første opptredener som jazzmusiker gjorde han med den improviserende gruppen Morpheus White Music på en festival i Boxtel, Nederland sommeren 1975. Da hadde han spilt saksofon i kun to år, og hadde en LP med John Coltranes konsert i Japan fra juli 1966 hjemme, som var den han lyttet til for å få inspirasjon og for å lære seg jazz. Hans solo på sopransaksofon på hans debutkonsert var sterkt inspirert av Coltranes Japan-opptak, og i 2013, da han igjen hørte opptak av konserten fra 1975, fikk han ideen om å gjøre albumet Shinjuku, med nye improvisasjoner med utgangspunkt i opptaket fra 1975. Og tittelen kom fra det første spiillestedet Coltrane spilte i Japanturneen i 1966, i Shinjuku Theater i Tokyo.

Og på platen får vi 13 improvisasjoner inspirert fra opptaket fra 1975 og, selvklart, John Coltranes Japan-turné (Live in Japan, Impulse, 1973).

Her får vi en del låter gjort solo, mens resten er med gode, musikalske venner i Nederland, som pianisten Michel  Braam, bassisten Arjen Gorter med flere. Men det er van der Graafs Coltrane-inspirerte spill som er det som får oss til å stoppe opp. Jeg har hørt den godeste saksofonisten en rekke ganger, både på plater med ICompany og i mindre sammenhenger, som med trommeslageren Han Bennink, men her fremstår han som en adskillig mer spennende saksofonist. Han har hele Coltrane-følelsen inne, og hans improvisasjoner ligger tett på Coltrane og andre fra hans samtid, som blant andre Pharoah Sanders, Archie Shepp, George Adams og andre. Musikken er variert og spennende, selv om alle låtene/improvisasjonene har utgangspunkt i samme improvisasjon. Og musikken er ytterst variert og spennende. Og for de Coltrane-frelste, jeg kjenner flere av dem, bør dette være noe man absolutt skal ha i samlingen.

Jan Granlie

Bo van der Graaf (s), Michel Braam (p), Frank van Merwijk (p), George Dumitriu (vio), Anneli Koning (v), Albert van Veenendaal (p), Arjen Gorter (b), Dion Nijland (b), Mark Peters (b), Makki van Engelen (dr), Tootie Heath (dr.sample), Anonymus Arabs (perc)

Skriv et svar