Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRADFORD / GJERSTAD QUARTET

«Silver Cornet»
NESSA NCD-36

Den norske saksofonisten og klarinettisten Frode Gjerstad er på mange måter selveste «gudfaren» innenfor det norske frijazzmiljøet. Fra sin base i Stavanger har han i flere tiår kommet med et utall plater, som alltid har vært ytterst kreative og interessante. Å gå gjennom disse platene er på mange måter som å gå gjennom den norske frijazzhistorien.

På denne innspillingen fra i fjor, møter vi han sammen med kornettisten Bobby Bradford, som vi skrev om for kort tid siden, i en anmeldelse av en innspilling han gjorde med klarinettisten John Carter i 1975. I tillegg møter vi den amerikanske trommeslageren Frank Rosaly og Oppdals utflyttede sønn, Ingebrigt Håker Flaten på bass.

Vi får tre fritt improviserte strekk; «Silver cornet tells», «a story about you» og «and me, me and you», og hele veien møter vi fire musikere som er til de grader i storform. Bradfords kornettspill har alltid fascinert meg. Det er mye blues i uttrykket, noe som også påvirker de andre musikerne, til å legge seg nærmere bluesen enn det vi vanligvis hører fra dem.

Gjerstad gløder hele veien gjennom. Hans altsaksofon har en slepp slepen og fin tone som passer perfekt inn i denne settingen, og klarinettspillet er ikke så langt fra Carter, hvis man kan tenke seg Carter i 2014-versjon. På den måten at Gjerstad slipper løs det meste av kreativitet og spilleglede i sitt vitale spill.

Og Håker Flaten er virkelig på hjemmebane her. Det er sjelden jeg har hørt han mer «på hugget» enn på disse tre låtene, og hans bass-solo i åpningssporet er bare strålende. Rosaly og Flaten kjenner hverandre godt fra flere samarbeid, noe man kan høre godt i den tette kommunikasjonen dem imellom på denne plata.

Innspillingen er gjort den 30. mars i fjor i Windup Space i Baltimore. La det for all del ikke dette bli siste gang vi hører de fire musisere sammen!

Jan Granlie

Bobby Bradford (co), Frode Gjerstad (as, cl), Ingebrigt Håker Flaten (b), Frank Rosaly (dr)

Skriv et svar