Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRAIDA / BOLOGNESI / CALGAGNILE

«Cats In The Kitchen»
WE INSIST! RECORDS, CDWEIN15

Selv beskriver pianisten og komponisten Alberto Braida, bassisten Silvia Bolognesi og trommeslageren og perkusjonisten Christiano Calgagnile musikken til bandet Cats in the Kitchen som «tre katter som balanserer på en ledning, tilsynelatende helt på kanten til å falle, men som oppdager at de noe uventet og overraskende blir stående stødig på beina. Musikk som bare tilsynelatende er enkel, som barnas tegninger, men som så viser seg å være rike på detaljer. De tre kattene leker med den samme ullkulen og de forlater hverandre, ullkulen ser ut til å ha forsvunnet, hver og en ser ut til å gå sine egne veier, men ullkulen dukker opp igjen midt i spillet. Leken er en ball, ballen er en tråd, tråden er kattene og kattene er balenl: for en herlig floke!»

Alberto Braida har vært aktiv på den italienske jazzscenen i mange år, og har spilt med musikere som Ab Baars, John Butcher, Günter Christmann, Wilbert De Joode, John Edwards, Lisle Ellis, Ig Henneman, John Hughes, Hans Koch, Peter Kowald, Paul Lovens, Paul Lytton, Phil Minton, Larry Ochs, Wadada Leo Smith og mange andre. Han har innspilt en rekke plater og er en etterspurt samabeidspartner på den italienske jazzscenen.

Silvia Bolognesi har tatt timer med William Parker, Muhal Richard Abrams, Lawrence «Butch» Morris, Roscoe Mitchell og Antony Braxton. Hun vant «Top Jazz 2010» i magasinet Musica Jazz, som beste nye talent, og samme år vant hun «In Sound»-trofeet for sitt kontrabass-spill. Hun leder flere band, blant annet Young Shouts, Open Combo, Almond Tree, Xilo Ensemble, Ju-Ju Sounds og Fonterossa Open Orchestra. Siden 2009 har hun vært en del av den internasjonale stryketrioen Hear In Now med Tomeka Reid på cello og Mazz Swift på fiolin og vokal, og med denne trioen var de med i Roscoe Mitchells sekstett i hans «Homage to John Coltrane» i 2017, og hun er en del av spesialprosjektet «Art Ensemble of Chicago 50th Anniversary». Hun underviser i kontrabass ved Siena Jazz Academy og ved «Associazione Mosaico» i Colle Val d’Elsa (Siena), og siden 2016 har hun vært en del av programmet «European Exchange-Erasmus +» ved konservatoriet i Maastricht, Tbilisi i Georgia, i Riga og i Birmingham. Mens trommeslageren Christiano Calgagnile de senere årene har opparbeidet seg et ry som en velspillende trommeslager det alltid er spennende å jobbe med. Han medvirker i en rekke prosjekter, blant annet Rubini Quartet, Anokhi-3, Calipso og Blastula, et duoprosjekt med vokalisten og skuespilleren Monica Demuru og i Rob Mazurek Quintet. Han har også spilt med Anthony Braxton, Alexander Hawkins, John Edwards, Rova Saxophone Quartet, Tristan Honsiger, Chris Cuttler, Keith & Julie Tippet, Roberto Ottaviano, Erik Honoré, Allison Blunt, Mark Feldman og en rekke andre.

Og når man ser CVen til disse tre musikerne, får man umiddelbart et inntrykk av at her blir det frittgående improvisasjon av beste merke. Men så feil kan man altså ta! For her får vi åtte komposisjoner, alle gjort av Braida, hvor de fleste går tilbake i tid til 60- og 70-tallet, og glimrende pianister som Paul Bley, Streve Kuhn og Norges egen Svein Finnerud, samtidig som det er mye Bill Evans i noen av komposisjonene. Men denne trioen ser seg ikke tilbake, men bruker denne pianotriomusikken som utgangspunkt for egne låter og improvisasjoner, noe som gjør at vi får glimrende triomusikk med akkurat så mye tilbakelenthet og coolness man bare kan ønske seg en sen kveld mens de siste dråpene av den gode, italienske chiantien tømmes.

Alle låtene kunne gått rett inn i standardsettlisten til de fleste gode jazzpianistene, og musikken er både tilbakeskuende og fremadrettet på en fremragende og ytterst sjarmerende måte. Innspillingen er gjort Monteriggioni i Italia i juli 2020, selv om lyden kan høres ut som platen er innspilt i Rudy van Gelders studio i New Jersey på begynnelsen av 60-tallet. Det gjør at musikken får en egen autensitet som passer perfekt, og jeg er ikke sikker på om denne musikken hadde passet like godt inn i Rainbow Studio eller andre studioer selskaper som ECM bruker.

En utsøkt pianotrioplate, som var noe helt annet enn det jeg hadde forestilt meg, og en gjennomført «perle» av en innspilling fra tre utmerkede musikere som passer perfekt til hverandre.

Jan Granlie

Alberto Braida (p), Silvia Bolognesi (b), Christiano Calgagnile (dr, perc)

Skriv et svar