Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRASKIRI

«Killing the Mozarella»
BERTHOLD REC LC-27984

Braskiri har jeg en mistanke om at er et ad-hocprosjekt mellom den norske tubaisten Steffen Granly (fra blant annet Chili Vanilla) og det nederlandske «hold» bestående av trompeteren Bert Lochs, pianisten Dirk Balthaus og trommeslageren Wim Kegel.

Det er tydelig at komponisten og trompeteren Bert Lochs liker å ha med tuba i banda sine, siden han ved forrige møte hadde med Daniel Herskedal i en trio med pianisten Dirk Balthaus. Trioen Lochs, Herskedal, Balthaus gjorde en viss suksess mens de holdt på, blant annet spilte de på NorthSeaJazz i Rotterdam, en av verdens største mønstringer for jazz med altfor dårlig lyd.

På den nye platen, «Killing the Mozarella» får vi ni komposisjoner gjort av Lochs, og selv om det er piano i bandet, så er det det brassbandaktige som blir hovedfokus, spesielt på grunn av Granly og Lochs stødige og fine spill. Balthaus blir ikke på noen måte borte i spillet, men med to såpass dyktige blåsere, så blir det lett de som tar styringen. Og det gjør de på en fin måte. Men når han slipper til, som i hans elpianosolo på tredjesporet «Koempel», så låter det fett nok.

Steffen Granly er utvilsomt Norges nye tubastjerne, og følger en fin rekke av strålende utøvere fra Stein Erik Tafjord, via Herskedal, Martin Taxt og Kristoffer Lo. Han er teknisk velskolert og i en litt brassaktig sammenheng som dette fungerer han perfekt.

Kempel gjør hele veien en framifrå jobb for å holde skuta på rett kjøl, uten at han fremhever seg selv. Han er en strålende ensemblemusiker, som passer perfekt inn i dette litt soul/funk-landskapet.

Det blir faktisk noe helt annet å benytte seg av tuba i stedet for en ordinær bass, og den innsatsen Granly gjør her, gjør at platen får et originalt og fint lydbilde.

Lochs er en strålende trompeter, som sikkert ville passet perfekt som leadtrompeter i ethvert storband.

Låtene er fine, soudet er bra, og musikerne leverer varene. Og da er det vel egentlig ingenting å utsette. Anbefales!

Jan Granlie

Bert Lochs (tp, flh), Steffen Granly (tuba), Dirk Balthaus (p, rhodes), Wim Kegel (dr)

 

Skriv et svar