Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRIAN DICKINSON QUINTET

«The Rhythm Method»
ADDO RECORDS AJR033

Den canadiske pianisten Brian Dickinson er en av veteranene innenfor jazzen Canada. Han har vært aktiv på jazzscenen de siste 30-40 årene, og han har bidratt på mer enn 60 plateinnspillinger, inkludert 10 i eget navn, siden starten.

Som sidemann har han spilt på konserter og plater med musikere som Jerry Berganzi, Randy Brecker, Kenny Wheeler, John Abercrombie, Maria Schneider, Dave Liebman, George Garzone, Donny McCaslin, Lee Konitz, Tom Harrell, Dewey redman og en rekke andre.

I juli 2015 gikk han i studio med sin nye gruppe, «The Rhythm Method», med tenorsaksofonisten Kelly Jefferson, altsaksofonisten Luis Deniz, bassisten Neil Swainson og trommeslageren Ted Warren, og det er dette «holdet» man får høre på denne nyslupne platen.

Når man ser på hvem han har samarbeidet med, så kan man kanskje også se for seg hva slags musikk vi her får servert. Alle komposisjonene er ført i pennen av Dickinson, og alle holder en relativt høy be bop-standard. Platen er delt i to, først med fem enkeltstående komposisjoner, før vi får den femdelte suiten «Rhythm Method Suite», som i og for seg består av fem melodier som står godt for seg selv.

Det er ingen tvil om at Dickinson her har samlet et «hold» av musikere som kan sitt håndverk. De fleste komposisjonene går i et slags medium-tempo, som gir musikerne tid og plass til å utfolde seg. Og ved siden av Dickinsons pianospill, som føyer seg godt inn i den typiske amerikanske bop-stilen, uten altfor mye personlighet, men med høy grad av dyktighet, både teknisk og i forhold til historien og røttene, fungerer de to saksofonistene godt i front. I temaene spiller Jefferson og Deniz ofte unisone, noe som er veldig typisk for denne type musikk, og særlig den som kom på 70- og 80-tallet. I tillegg leverer de to fine solier hele veien, som både swinger og som holder bop-fanen høyt. Og i bakgrunnen holder kompet høy standard, og leverer akkurat det de skal for å få dette til å fungere.

Nå kan man selvsagt innvende at originaliteten ikke står i høysetet på disse 10 låtene. Men de som husker band som for eksempel Eastern Rebellion (Cedar Walton, George Coleman, Sam Jones og Billy Higgins) og andre som herjet i Norden på 70- og 80-tallet, og som likte det de fikk høre, vil ha stor glede av denne innspillingen.

Dette er en plate med nyskreven bop-musikk som leveres med overbevisning, av et band som kan sin historie, og som leverer en helt grei plate, som rett og slett kommer tl å bli spilt ofte i heimen.

Jan Granlie

Brian Dickinson (p), Kelly Jefferson (ts), Luis Deniz (as), Neil Swainson (b), Ted Warren (dr)

Skriv et svar