Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRIAN MCCARTHY NONET

«After|Life»
TRUTH REVOLUTION RECORDING COLLECTIVE, TRCC 064

Saksofonisten, komponisten og arrangøren Brian McCarthy henter inspirasjon fra jazzhistorieen, samtidig som han opprettholder en moderne bevissthet. Hans debut-nonet-prosjekt, The Better Angels of Our Nature, fikk gode anmeldelser (nesten) overalt. Og derfor var det spennende å sette på hans nye utgivelse After|Life, for første gang.

Med seg på denne utgivelsen spiller han selv alt- og sopransaksofon, og han har med Bill Mobley på trompet og flygelhorn, Daniel Ian Smith og Stantawn Kendrick på tenorsaksofon, Cameron McManus på trombone, Andrew Gutauskas på barytonsaksofon, Matt Aronoff på bass, Justin Kauflin på piano og Jared Schonig på trommer. Av disse er det vel bare Karflin vi kjenner fra før, fra flere konserter og plater med bassisten Thomas Fonnesbæk i København.

Platen er, på mange måter, delt inn i tre deler. Først får vi fire komposisjoner, før vi får den tredelte suiten «After 1 Life Suite», før vi får komposisjonen «Lucy» som et slags bonusspor.

Musikken på platen er «tupisk», amerikansk nonett-jazz, hvor fine komposisjoner, som (nesten) like gjerne kunne vært gjort av et storband, blir fremført av gode ensemblemusikere og solister. Dette er «fagfolk» på alle plasser, og musikken svinger slik den skal når dyktige musikere fremfører den.

McCarthy er en utmerket komponist og saksofonist, som kompositorisk legger seg got inn i den amerikanske tradisjonen, hvor det viktigste er at det skal svinge på «gamlemåten», og hvor låtene går fra det svingende til ballader, men hvor jeg, dessverre, etter en stund går litt lei.

Jeg føler at den amerikanske jazzen siden 60-tallet (nesten) er blitt overforet med slike «ministorband», som selvsagt er billigere å drifte enn et fullt storband. Men det er ingen tvil om at denne gjengen musikere kunne ha gått inn i hvilket som helt storband på det amerikanske kontinent, og gjort seg fortjent til både ære og lønn. For det er fin musikk de fremfører på aller beste måte. Og ser man bort fra at man føler å ha hørt litt for mye av denne typen musikk, så kommer man ikke bort fra at det som serveres her er fremragende – både solistisk og ensemblemessig.

Jan Granlie

Brian McCarthy (as, ss), Bill Mobley (tp, flh), Daniel Ian Smith (ts), Stantawn Kendrick (ts), Cameron McManus (tb), Andrew Gutauskas (bs), Matt Aronoff (b), Justin Kauflin (p), Jared Schonig (dr)

Skriv et svar