Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRÖTZMANN/ EDWARDS/ NOBLE

«Soulfood Available»
CLEAN FEED CF316CD

Når man setter på ei plate hvor navnet Peter Brötzmann figurerer på coveret, vet vi hvor veien går. På hans nye plate på selskapet Clean Feed møter vi den hardtspillende tyskeren i selskap med bassisten John Edwards og trommeslageren Steve Noble, under en konsert under Ljubljana Jazz Festival i juli 2013.

Tre låter, alle tre fritt improvisert og «komponert» der og da, på direkten.

Åpningssporet «Soulfood Available» er på hele 43:36, og får ut det meste av luft og energi hos de tre. Deretter følger de to relativt korte «Don’t Fly Away» på åtte minutter, før de runder av med «Nail Dogs By Ear» på snaue sju minutter.

Av og til, når jeg hører Brötzmann, lurer jeg på hvor han får all aggressiviteten sin fra. Hva er det som ligger sjult i den tyske kroppen? Jeg har hørt han i et utall sammensetninger nesten så lenge jeg kan huske, og hele tiden er det sint musikk som kommer ut av de horna han trakterer.

Det er faktisk bare en gang, under New Perspectives-festivalen i Västerås noen år tilbake, at han roet ned. Da spilte han nesten som Johnny Hodges!

Men på den fine festivalen i Slovenia vrenger han i store deler av konserten ut av seg et vanvittig sinne, selv om han innimellom overrasker med litt neddempet spill. Men musikken er aldri smukk og venligsinnet. Den er hele tiden aggressiv og frampå.

Men så er det også det som er så deilig med en musiker som Brötzmann. Han følger ikke regelverket og de akseptable normer når han utøver sin kunst. Men i det vennligsinnede selskapet med Edwards og Noble, så roer han seg litt ned, innimellom.

«Soulfood Available» er blitt nok en typisk innspilling fra Brötzmann. Jeg klarer ikke å skille hans «låter» fra hverandre, men jeg føler at jeg har hørt mye av dette tidligere.

Men det spiller ingen rolle. De tre «fyrer den av» slik nesten bare de kan, og vi skal være glade for at det fremdeles er noen som utgir denne typen musikk på plate, så vi har noe å putte i spilleren når vi trenger å få ut litt sinne og frustrasjon!

Jan Granlie

Peter Brötzmann (ts, as, cl, taragato), John Edwards (b), Steve Noble (dr)

Skriv et svar