Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BUGGE & FRIENDS

«Bugge & Friends»
JAZZLAND NO3 0602547176387

Den norske pianisten og keyboardisten Bugge Wesseltoft, gjorde seg for alvor bemerket med sitt band «New Conception of Jazz» på slutten av forrige århundre. Etter det har han gjort noen flotte innspillinger i duo med vokalisten Sidsel Endresen, tre soloplater, samt en rekke innspillinger med andre musikere som Arild Andersen, Jan Garbarek, Talisman, Jazzpunkensemblet, Tore Brunborg, Billy Cobham, Henning Kraggerud, Jazzland Sessions med flere.

Hans prosjekt «Bugge & Friends» har pågått noen år, og er vel det nærmeste Bugge kommer sitt utgangspunkt i den dansbare og groovebaserte jazzmusikken.

På denne innspillingen har han med et solid komp, bestående av bassisten Marius Reksjø og trommeslageren Andreas Bye, som legger mye av grunnlaget for det de andre musikerne holder på med. I tillegg får de hjelp og assistanse av perkusjonistene Erik Holm og Joaquin «Joe» Clausell, hvor sistnevnte også bidrar med mye interessant programmering og effekter.

I front finner vi trompeteren Erik Truffaz og saksofonisten Ilhan Ersahin, pluss gjestene Torun Eriksen og Beady Belle (Beate Lech) på vokal.

Jeg vil hevde at det er innenfor denne musikken Bugge Wesseltoft gjør en forskjell. Det er denne musikken han føler seg mest tilpass ed, slik jeg hører det. Han fremhever ikke seg selv, men legger flotte «grunnsetninger» som legger marken klar for de andre musikerne. Musikken kan ofte virke enkel, men er det definitivt ikke. Men det er det som gjør denne musikken så bra. Den virker enkel og et godt stykke unna det jazzkritikerne omtaler som jazz.

Dette er groovebasert fra start til mål. Men groovebasert musikk er avhengig av å ha gode musiker og dyktige solister i rekkene for å fungere. Og det synes jeg det gjør her.

De to vokalistene er med på å løfte produktet, slik at det ikke blir ensformig, og de to blåsesolistene er godt inne i denne typen musikk, og fikser sine oppgaver på en fremragende måte.

Kanskje låter det litt «snillere» enn «New Conception of Jazz» gjorde på sitt heftigste, men det gjør ingenting. Dette er rett og slett blitt en flott innspilling av groovebaserte strekk som forhåpentligvis vil trekke nye, yngre publikummere til jazzen.

Jan Granlie

Bugge Wesseltoft (p, fender rhodes, prophet5, memorymoog, prog), Erik Truffaz (tp, eff), Ilhan Ersahin (ts), Joaquin «Joe» Clausell (rhythms, perc, toys, eff, prog), Erik Holm (congas, shakers, logdr, tamb, bolumbata), Marius Reksjø (b), Andreas Bye (dr), Torun Eriksen (v), Beate Lech (v)

Skriv et svar