Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BUSHMAN’S REVENGE

«All The Better For Seeing You»
IS IT JAZZ?, KAR264CD

Den norske trioen Bushman’s Revenge har, opp gjennom årene, markert seg som et av de beste jazzbanda i Europa, og de tre musikerne, gitaristen Even Helte Hermansen, bassisten Rune Nergaard og trommeslageren Gard Nilssen, har siden debuten i 2007 med Cowboy Music, vært med på å sette den norske jazzen på verdenskartet, med sin blanding av heftig rock og jazz.

På deres nye langspiller går de et skritt videre i utviklingen. Kanskje kommer det av at alle låtene denne gangen er skrevet av Helte Hermansen, så energibunten Gard Nilssen har måtte ta det litt roligere i «svingene» enn vi er vant til. For musikken på den nye plata er adskillig mer neddempet enn de forrige. Hermansen framstår som en velutviklet gitarist med føttene godt plassert både i landskapet til Terje Rypdal, Bill Frisell og hans hang til den amerikanske musikken (utenfor den rene jazzen) synes jeg kommer godt fram i de seks komposisjonene. Det er kanskje kun i femtesporet «Raptus Norvegicus» at de tar løs på «gamlemåten», og når de avslutter med «Takk for seg», har vi fått være med på en strålende, musikalsk reise fra ett av verdens beste jazztrioer, som hele tiden gjør noe nytt med musikken, og som treffer solid.

Helte Hermansen er en strålende gitarist, Nergaards bass-spill er som skapt for denne musikken, og Nilssen er en mester bak trommene, som skyter der det skal skytes, og som legger seg akkurat passer på beatet der det trengs.

Og hele veien er dette strålende musikk. Helte Hermansen fører «ordet» gjennom mesteparten av musikken. Men bak har han en relativt tung Rune Nerggard, so spiller strålende el.bass på albumet, og Gard Nilssen viser at han er en av de stødigste trommeslagerne som er å oppdrive om dagen. Og skal man tro ryktene, så er visstnok Nergaard på vei ut av trioen, noe vi ikke forstår noe av etter den gedigne innsatsen han gjør på denne plata. Så om det er mulig å overtale han til å fortsette, så er i alle fall salt peanuts* på pletten med overtalelsesevnene våre.

Dette er blitt en strålende plate fra de tre. Annerledes enn flere av de foregående platene, ja vel, men å gå denne veien, når det kryr av andre band som ønsker å legge seg tett på det rocka uttrykket fra tidligere plater og konserter, tror jeg er en god idé. Nå får alle de andre virkelig noe å strekke seg etter, for All The Better For Seeing You er blitt en himmelsk vakker og spennende plate, jeg kommer til å glede naboene mine med i lang tid framover.

En deilig plate!

Jan Granlie

Even Helte Hermansen (guitars), Rune Nergaard (bass), Gard Nilssen (drums, percussion, vibraphone)

Skriv et svar