Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CARL BAGGE

«Visitor»
BOLERO, BOL50492

Carl Bagge er en svensk pianist vi mener vi har hørt om lenge, men «Visitor» er faktisk hans første plate i eget navn. Han har tidligere vært å høre med Helen Sjöholm, Isabella Lundgren, Magnus Carlsson & The Moon Ray Orchestra, Svante Thuresson, Robyn, Anne Sofie von Otter og en rekke andre.

På hans debut får han selskap av tenorsaksofonisten og fløytisten Magnus Lindberg, bassisten Martin Höper og trommeslageren Adam Roos, og vi får åtte komposisjoner av Bagge, som alle legger seg pent inn i den tradisjonelle, svenske jazzen, hvor røttene går en god del år tilbake i tid, men ikke lenger enn at vi kjenner igjen mye fra den svenske 70-, 80- og 90-tallsjazzen.

Selv sier han at han er inspirert av musikere som Hermeto Pascoal, Arthur Honegger, trompeteren Roy Hargrove og pianisten Kenny Kirkland. Og ja, mye i pianospillingen til Bagge kan minne om mye vi har hørt fra Kirkland, men før han begynte å spille med mer populære artister.

Ved siden av Bagge er det tenorsaksofonspillet til Lindgren som setter seg mest fast i ørene etter å ha hørt gjennom platen noen ganger. Han har en litt anonym tone i tenorsaksofonen, men teknikken og ideene er det ingenting å utsette på. Og når han plukker fram klarinetten, dukker gamle opptak med Jimmy Giuffre fram i bakhodet. Og bak er Höper og Ross et veldrevet komp til denne musikken.

Bagge skriver fine melodier, og i de hvor Lindgren plukker fram fløyten, kan tankene raskt gå til den brasilianske multiinstrumentalisten Hermeto Pascoal, som i andresporet, «Very Late».

Gjennomgående er dette en hyggelig plate, som riktignok ikke vil gå inn i historien som noen stor nyskaping, men det har nok heller ikke vært Bagge og medmusikantenes idé med innspillingen heller. Men gjennomgående får vi fint spill, særlig fra Bagge, og komposisjonene fungerer fint i denne sammenhengen. Her har bandet ville dokumentere det de holder på med av musikk akkurat nå, og det fungerer mer enn godt nok for hyggelige stunder ved platespilleren, eller på en jazzklubb i Sverige.

Jan Granlie

Carl Bagge (p), Magnus Lindgren (ts, cl, fl), Martin Höper (b), Adam Ross (dr)

Skriv et svar