Den danske pianisten Carsten Dahl har hodt på med mye opp gjennom årene. Han har sin Trinity-trio (med Nils Bo Davidsen og Stefan Pasborg), sin trio (med Lennart Ginman og Frands Rifbjerg), og han har gjort duoplate med den norske vokalisten Torhild Ostad, pluss en rekke soloprosjekter og Trinty pluss altsaksofonisten Jesper Zeuthen i Carsten Dahl Experience.
Og nå er han igjen ute med en soloutgivelse med ikke mindre enn 24 spor, hvor alt fremføres kun med høyre hånd.
Tittelen «Sagn» er gjenkjennbart i de fleste av improvisasjonene. For det er mye på denne platen som minner sterkt om norsk folkemusikk fremført kun på piano. De enkelte låtene, eller de relativt korte improvisasjonene, har fått titler etter hvilken toneart improvisasjonen går i, så som åpningssporet, den vakre «D mol», som går over i «D dur» før han fortsetter i «G mol».
Den som kjenner Dahl og hans utmerkede spill, vil kanskje bli litt overrasket over det man får høre på denne platen. Men for en som er vokst opp i Norge, med fjell og fjord og hvite, snødekte vidder (uten at han kan påberope seg og ha frekventert den norske fjellheimen og det norske landskapet altfor mye), er dette gjenkjennbart. Musikken er (stort sett) relativt melankolsk, i alle fall i starten, og jeg synes det er deilig å høre en så dyktig pianist ta det hele ned, bruke tid på «mellomrommene» mellom tonene, og gjøre musikk som mer enn gjerne kunne vært samlet inn av Edvard Grieg for en god del år siden, for så å bli personifisert gjennom en nåtidig pianists hode og hender i denne nydelige innspillingen.
Det lengste sporet er åpningen «D mol» som varer i 4:35, mens den korteste er «E dur» klokkes inn på 00:54.
Jeg har fulgt den gode pianisten gjennom en rekke år, og aldri tidligere har jeg hørt han så påvirket av den norske folkemusikken. Kanskje er det samarbeidet med vokalisten Torhild Ostad som har fått han inn på det «norske sporet», for hun er en utmerket tolker av norsk vokal folkemusikk.
Dette er et ettertenksomt og vakkert album som nå er ute på digital plattform, men som vil komme ut på vinyl i august. Og alle med et snev av røtter til Norge, eller som har sans for den norske musikken og det norske landskapet, bør sette seg ned i ro og mak og nyte de 24 nydelige improvisasjonene fra «maestro» Dahl. Og det er ingen tvil om at undertegnede, som har holdt seg i København siden pandemien slo ut i full blomst på sensommeren i fjor, og som ikke har besøkt «gamlelandet» siden juli i fjor, får et snev av hjemlengsel når han hører disse nydelige improvisasjonene.
En nydelig innspilling!
Jan Granlie
Carsten Dahl (p)