Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CARSTEN DAHL TRIO

«simplicity»
STORYVILLE 101 4302

Den danske pianisten Carsten Dahl, er nesten like aktiv med plateutgivelser som saksofonisten Mats Gustafsson og trommeslageren Paal Nilssen-Love. Han utgir enten på «billigselskapet» Tiger eller på Storyville, og (nesten) hele tiden får vi vakker pianotriomusikk som nesten ikke overgås av noen nå om dagen.

Den trioen han arbeider med her, har han spilt med i mer enn 20 år, og i følge coverteksten finner de stadig nye friske løsninger på musikken.

Vi møter bassisten Lennart Ginman og trommeslageren Frands Rifbjerg, og musikken kunne gjerne vært hentet fra den amerikanske standardsettlisten, men er skrevet av Dahl, fra start til mål.

Vi får 16 låter, alle fra to minutter til drøyt fire. Og hele veien kan man høre at dette er et musikalsk landskap de tre trives usedvanlig godt i. All musikken til tilbakelent av avslappet. Ingen av musikerne er der for å fremheve seg selv, men er enige om at dette er et kollektiv som jobber sammen.

Dahl skriver nydelige melodier, som her får en behandling med oljemassasje og veloverveid eleganse. Tidligere har det vært enkelt å sammenligne han med en pianist som Keith Jarrett, men på «simplicity» synes jeg han går lenger tilbake i tid, og man får følelsen av noe a la Count Basie og hans like. Enkelt, på mange måter, men usedvanlig effektivt spilt.

Jeg klarer faktisk ikke å finne en eneste svakhet ved denne innspillingen. Det er vellyd fra start til mål. Det er lyrisk, nedpå og nesten usigelig vakkert, og det er en plate som fristende å lytte til sammen med et ørlite glass rød burgunder fra En edel årgang. Og selv om Dahl ikke klarer å holde seg unna litt nynning innimellom, så gjør det egentlig platen bare enda mer personlig og nær.

Platen er innspilt i The Village i København med Thomas Vang bak spakene, noe som nesten garanterer strålende lyd.

«simplicity» er blitt enda en plate fra pianisten og maleren Carsten Dahl, (han har i tillegg til å spille piano, også malt bildet som preger coveret!), som sammen med to av de stødigste medmusikantene det er mulig å finne i Danmark, har laget en litt annerledes Dahl-innspilling, som er usigelig vakker og viser tre mestere på hvert sitt instrument.

Nå har Carsten Dahl vært innom en rekke forskjellige sjangere innenfor jazzen de senere årene. Han har spilt solo, trio med Arild Andersen og Jon Christensen, han har sin Experience-kvartett, og han har gjort Goldberg-variasjoner på sin helt egen måte. Så hva blir det neste? En innspilling med en norsk kvedar, kanskje?

Anbefales på det aller, aller sterkeste!

Jan Granlie

Carsten Dahl (p), Lennart Ginman (b), Frands Rifbjerg (dr)

Skriv et svar