Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CATS AND DINOSAURS

«The Shape Of Swing To Come»
PACAYA21

Når et svensk radikalt swingband velger å omskrive en tittel fra Ornette Coleman når de skal gjøre sitt første engelskspråklige album, blir jeg umiddelbart litt skeptisk. Er dette et rent showband, eller må vi regne de inn blant de seriøse jazzmusikerne av i dag?

De påstår selv at de er verdens mest radikale swingjazzband. De sier de er påvirket av punk og sosialistiske, svenske, feministiske tekster, og at de har hatt stor suksess ute i verden med sine konserter, på svensk.

Jo da, det er morsom musikk som ligger godt innenfor den mer «sprelske» delen av swingen. Og med låter som «Work Less!», «Male Privilege», «Gender Is A Masquerade», «Too Stupid For Democracy», «International Solidarity» og «Socialize The Means Of Production!», så mener de virkelig noe med sitt politiske budskap. Og å presentere tekster som klart er et godt stykke inn på venstresiden, noe som er mer enn nødvendig i Sverige nå om dagen, blandet sammen med streit swingjazz, er en kontrast som vil fungere på et hvilket som helst valgmøte på venstresiden.

Musikken er tidvis morsom, men om jeg får noe særlig utbytte av tekstene som fremføres på en slags Louis Armstrong-måte, vet jeg ikke. Det blir litt for mye at man morer seg over musikken, og så havner tekstene litt i bakgrunnen, hvis man da ikke følger med på tekstene som er trykket i coveret.

Av og til får jeg en følelse av at dette er en gimmick fra venstresiden, mer enn at det er et politisk band med tyngde. Og det er litt synd, for budskapene de kommer med er viktige nok. Og musikalsk kan de sitt håndverk, og vi får mange helt ok solier i løpet av de 12 låtene.

For mange år siden hadde svenskene et band som kalte seg Sveriges Jazzband. Og når jeg hører Cats and Dinosaurs får jeg en reminder tilbake til det bandet, selv om de sang på svensk med vokalisten Gösta Linderholm, en legende innenfor det svenske musikkmiljøet.

Jan Granlie

Filip Bagewitz (v, g, oud), Sofia Högstadius (vio, viola, v), Johan Axelsson (cl, bs, v), Christopher Ali Thorén (ts, ss, v), Fia Forslund (vib, v), David Löfberg (p, toy p, acc, v), Johan Bengtsson (bjo, perc, v), Tove Casén Nylander (b,v), Julia Schabbauer (dr, v)

 

Skriv et svar