Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CECIL TAYLOR

«The Complete Nat Hentoff Sessions»
SOLAR RECORDINGS 45699-2

Den amerikanske pianisten Cecil Taylor, har hele sitt liv vært en outsider innenfor jazzen. Han har utgitt ei røys med plater, og mange har plassert han innunder kategorien «keiserens nye klær», noe jeg mener skyldes uvitenhet og mangel på åpenhet, mer enn musikalsk kunnskap.

På «The Complete Nat Hentoff Sessions» får vi fire CDer innspilt i perioden 12. og 13. oktober 1960 og 10. januar 1961. Innspillingene er tidligere utgitt på Candid Records, og produsert av den legendariske jazzjournalisten Nat Hentoff.

Med seg på disse innspillingene har han fått med et riktig stjernelag med Archie Shepp (ts), Clark Terry (tp), Roswell Rudd (tb), Steve Lacy (ss), Charles Davis (bs), Buell Neidinger (b), Dennis Charles (dr), Billy Higgins (dr) og Sunny Murray (dr).

Og som ikke det var nok, så får vi servert noen bonus-spor fra oktober 1961 med Ted Curson (tp), Roswell Rudd (tb), Jimmy Lyons (as), Archie Shepp (ts), Cecil Taylor (p), Henry Grimes (b), Sunny Murray (dr), dirigert av Gil Evans, og tre spor fra Newport Jazz Festival i 1957 med Steve Lacy (ss), Taylor (p), Buell Neidlinger (b) og Dennis Charles (dr).

Det å høre Cecil Taylor fra denne tiden burde være en stor overraskelse for alle de som kun har hørt det han har gjort de senere årene. For på disse opptakene spiller han som en Thelonious Monk på syre. Med det mener jeg at han allerede her er med på å modernisere Monks ideer og spillestil, og hele veien swinger det vederstyggelig!

Helt fra start til mål er dette en strålende samling kvalitetsjazz, som nesten burde inngå i oppdragelsen til kommende jazzmusikere og lyttere.

Det er spennende å høre Taylor i selskap med Clark Terry og under ledelse av Gil Evans. Her er det hele mer neddempet, og Taylor viser seg fram som en strålende komp-pianist, sammen med en stjernelag av musikere.

Denne samlingen er ikke ny, men kom ut allerede i 2012. Men det burde slett ikke være til noe hinder for at massene der ute burde løpe av gårde til nærmeste platepusher og skaffe seg boksen, hvis man da ikke har originalene stående i hylla.

Jeg ser ingen som helst grunn til å gå inn og analyse og omtale hver av de 33 sporene på plata, for fra start til mål er dette en perle! Løp og kjøp!

Jan Granlie

Cecil Taylor (p), Clark Terry (tp), Ted Curson (tp), Roswell Rudd (tb), Steve Lacy (ss), Archie Shepp (ts), Clark Terry (tp), Roswell Rudd (tb), Steve Lacy (ss), Charles Davis (bs), Buell Neidinger (b), Henry Grimes (b), Dennis Charles (dr), Billy Higgins (dr), Sunny Murray (dr), Gil Evans (dir)

Skriv et svar