Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHAGAS / HÄLLKVIST / SIEBEN

«Days Are Not Days»
380 CREATIVE SOURCES RECORDINGS CS 380 CD

Her kommer en plate med to kjente og et ukjent element. Det vil si at vi vet hvem den svenske gitaristen Samuel Hällkvist er. I tillegg kjenner vi så smått til den danske gitaristen Stephan Sieben, mens altsaksofonisten og fløytisten Paulo Chagas er et relativt ubeskrevet blad for, i alle fall, denne anmelderen.Det vi kan lese oss til på coveret er, at han kommer fra Portugal, og etter å ha hørt gjennom denne innspillingen noen ganger, kan man fastslå at han er en av de mange eksperimentelle musikerne i landet.

Prosjektet startet ved at Hällkvist ble invitert til MIA (Encontro de Musica Improvisada i Atouguia de Baleia i Portugal i mai 2014, og Hällkvist ville gjerne møtes raskt etter festivalen for å se om man kunne gjøre noe sammen. Og til det nye møte tok han med Sieben. De øvde sammen i Chagas hjemby Peniche, og spilte en jobb i Lisboa. Disse treffene ble tapet, og senere mikset av David Torn, og her er resultatet!

Og det er en variert og spennende plate vi har fått tilsendt. To gitarer og saksofon, er i utgangspunktet en kombinasjon som krever mye av musikerne. Ikke minst at de to gitaristene ikke «går i veien for hverandre», noe jeg synes de har klart å unngå her.

Sieben og Hällkvist kommer i utgangspunktet fra to forskjellige deler av den improviserte musikken. Sieben er nok den som befinner seg lengst inne på den eksperimentelle siden, mens Håallkvist er mer den drømmende, lyriske og litt mer rock- og poporienterte av de to. Og disse to ytterpunktene synes jeg de har klart å kombinere på en fin og spennende måte.

Og over, under og ved siden av det hele finner vi Chagas altsaksofon og fløyte, som hele veien blir en integrert del av det hele, slik at musikken blir tett og helhetlig.

Musikken er ettertenksom i ene øyeblikket, fritt i neste, og over det hele finner vi en rocka tilnærming til musikken, som vi kan like.

Dette er blitt en spennende plate fra tre musikere som har hatt en slags idé om hvilken vei de ville gå med samarbeidet. Musikken burde passe perfekt på 5e i København, på Blow Out i Oslo, eller på noen av de mer utagerende spillestedene i Stoclholm, gjerne der hvor «Jazz är farligt» regjerer.

Jan Granlie

Paulo Chagas (as, fl), Samuel Hällkvist (g), Stephan Sieben (g)

Skriv et svar