Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHRISTINA DAHL TRIO

«Souls of the Wind»
EGEN UTGIVELSE

Den danske saksofonisten Christina Dahl er, i hovedsak, en relativt hardtspillende saksofonist. Hun «slites» litt mellom den mer tradisjonelle, danske måten å spille jazz på, og mer moderne uttrykksformer, og ved de fleste tilfeller, i alle fall jeg, har hatt mulighet for å høre henne, er i helt andre sammenhenger enn det landskapet vi møter henne på denne innspillingen.

Her møter hun to av Danmarks mest spennende musikere – pianisten Simon Toldam og trommeslageren Peter Brun – en kombinasjon jeg ikke helt hadde sett for meg. Men trioen har turnert tidligere i år, og har blant annet vært å høre på Victoria – Nasjonal jazzscene i Oslo og på Oleana utenfor Bergen.

Innspillingen er gjort den 13. til 15. desember i 2020 i The Village Recording i Vanløse i København. Og jeg mener at dette studioet er i ferd med å overta etter Rainbow i Oslo som det beste stedet for det som ofte blir betegnet som «ECM-musikk». Så lyden Thomas Vang har kommet fram til på denne innspillingen er fremragende, og helt i front av god lyd på et lyrisk jazzalbum.

For når Christina Dahl møter Toldam og Brun blir det lyrisk jazz av beste merke. De seks komposisjonene, som alle er laget av Dahl, er som skapt for Toldam og Brun. Og hele veien legger de et underlag for Dahls lyriske side som er strålende. Toldams piano og keyboardspill er deilig, neddempet og helt på plass gjennom hele innspillingen, og Bruns trommespill har mye luft under vingene og er på mange måter kontrasterende til Toldams mer lyriske spill. Og på mange måter er det Bruns distinkte trommespill som gjør dette til en fin innspilling.

Og over det hele nærmest svever Christina Dahl med relativt lange og lyriske toneganger som fester seg godt i sjelen.

En overraskende og fin plate fra Christina Dahl, hvor hun har strålende assistanse og samspill med to av de mest kreative, danske jazzmusikerne per i dag.

Jeg vet ikke helt grunnen til at Dahl har valgt å utgi denne platen selv, uten å gå gjennom et etablert plateselskap, men skal man dømme etter resultatet, så burde flere danske og skandinaviske selskaper ha vært interesserte i å utgi denne fine platen.

Jan Granlie

Christina Dahl (s), Simon Toldam (p, keys), Peter Brun (dr, perc)

Skriv et svar