Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHRYSAKIS / FRYDRYK / LUCAS / LUNCH / NORTHOVER

«Five Shards»
AURAL TERRAINS, TRAN1546

Keyboardisten Thanos Chrysakis kommer opprinnelig fra Athen hvor han ble født i 1971, men etter å ha bodd i Storbritannia i perioden 1998-2014, flyttet han i 2015 til Hviterussland. Og fra sin base her, har han arbeidet i en rekke forskjellige prosjekter over (nesten) hele verden.

På «Five Shards» samarbeider han med fløytisten og tenorsaksofonisten Sue Lynch, som ved siden av å være musiker, også driver The Horse Music Club i London, trompeteren Dawid Frydryk, som noen har lagt merke til tidligere i samarbeid med Sue Lynch, Dave Fowler og John Edwards, sopransaksofonisten Adrian Northover, som har vært å høre med fiolinisten Billy Band, The London Improvisers Orchestra, Ensemble TripTik, John Edwards og Daniel Thompson, for å nevne noen, og trombonisten Edward Lucas, som ofte er å høre på Café OTO i London, gjerne i forskjellige duoer.

Platen er innspilt i London den 16. desember 2018, og Chrysakis har brukt pandemitiden på å mikse, redigere og utgi platen.

Det er ikke ofte vi får tilsendt plater fra Hviterussland, med jeg regner ikke med at Chrysakis er en blodfan av president Aleksandr Lukasjenko, som vi her på salt peanuts* tar sterkt avstand fra, så vi slipper han gjennom «nåløyet» med et håp om at Chrysakis og de andre musikerne på denne platen kan få eneveldet i landet til å endre seg.

Når man ser på hvilke musikere han omgir seg med på denne innspillingen, regner vi ikke akkurat med at de beveger seg altfor tett på mainstreamen eller swingmusikken, og med en besetning bestående av laptop, synth, piano, fløyte, to saksofoner, trompet og trombone, må vi nok stålsette oss for en relativt frittgående time i dette selskapet.

Vi får fem låter, med titlene «Shard I», «Shard II», «Shard III», «Shard IV» og «Shard V», og musikken vi får servert er improjazz i det litt søkende landskapet hvor Chrysakis sin laptop og synth, med alle de lydene de kan frembringe, spiller en viss hovedrolle.

Men hele veien er det et kreativt og spennende «hold» vi møter. De fire britene som assisterer er utmerkede improvisatører innenfor det friere landskapet, og i disse fem «strekkene» får vi noen spennende sekvenser som tar oss med ut på en reise langt vekk fra regimet i Chrysakis nåværende hjemland. Hele veien er dette spennende og musikk som godt kunne vært gjort av norske musikere på klubben Hærverk eller Blow Out-festivalen eller lignende, og gjennomgående er det musikk man må konsentrere seg en hel del for å få med seg. Og selvsagt skulle man opplevd musikken live på en liten, trang kjellerklubb,  i stedet for å lytte til den i fullt sollys en ettermiddag på Frederiksberg.

Jan Granlie

Thanos Chrysakis (laptop, synth, p), Sue Lynch (fl, ts), Dawid Frydryk (tp, helicon), Adrian Northover (ss), Edward Lucas (tb)

Skriv et svar