Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CLARKE / WILLBERG / KARLSEN

«Shopping for Images»
OEM RECORDS, OEM 007

«Shopping for Images» er en ny utgivelse på avantgarde-selskapet OEM Records (Open Ear Music), et selskap jeg ikke kjenner til fra før. Men så kjenner jeg heller ikke særlig til de tre musikerne Martin Clarke, Otto Willberg eller Emil Karlsen fra før, så dette er et helt nytt bekjentskap for en som trodde han hadde en viss oversikt over den fritt improviserende musikkscenen, i alle fall i Norden.

Martin Clarke er saksofonist som har studert ved universitetene i Edinburgh og i Birmingham, og plateselskapet OEM Records, er hans eget. Otto Willberg er basert i London hvor han vanligvis spiller funk/junk/punk med band som Historically Fucked, Alex Wards større grupper, Andreae / Birchall / Willberg og han leder sitt eget band Early Nite, mens trommeslageren Emil Karlsen kommer fra Norge, og er bosatt i Leeds. Han spiller over hele England med forskjellige, musikalske konstellasjoner, blant annet med London Improvisers Orchestra.

Og sammen har de dannet trio og nå har de utgitt platen «Shopping for Images», som består av tre frie strekk. «Neon», «Form» og «Visage». Innspillingen er gjort i Music Room i London den 29. september i fjor, og jeg må si at jeg ble overrasket over musikken første gang jeg hørte den.

Dette er tre musikere som trives i det frittgående landskapet. Men de spiller ikke musikk som er uforståelig for «hvermannsen». For det starter nesten lyrisk, særlig med saksofon og bass, mens Karlsen er den som tar dette «ut» og gir det spennende og fritt.

Dette er musikk vi forventer å høre på klubber som Hærverk i Oslo og Klub Primi i København, og krever at man setter seg godt tilbake og merker seg detaljene. Derfor skulle man selvsagt ha hørt trioen i levende live, og ikke på plate, men i mangel på at noen som booker på klubber i Norden kjenner altfor godt til de tre og booker dem, så får vi klare oss med platen.

Og jeg må innrømme at jeg liker det de serverer svært godt. Kommunikasjonen er svært god, stemningen er gjennomgående tilbakelent og fin, og de tre musikerne vet hva de holder på med. For ofte når tre musikere møtes for å bedrive frittgående jazzmusikk, hender det ikke så rent sjeldent at det blir noen strekk hvor det ikke foregår så mye, og man begynner å tenke på andre ting enn det som kommer ut av høgtalerne. Men det skjer ikke et eneste sekund gjennom disse tre, relativt lange «strekkene».

Selv om jeg (og sikkert mange andre) ikke kjenner til disse tre musikernes bravader fra før, så er dette musikere jeg lover å følge med på ved senere anledninger. For musikken de lager sammen er kreativ, spennende og nært i «slekt» med flere av mine favoritter innenfor den fritt improviserte musikken i Europa.

En stor og gledelig overraskelse!

Jan Granlie

Martin Clarke (s), Otto Willberg (b), Emil Karlsen (dr, perc)

Skriv et svar