Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CLIFFORD BROWN / MAX ROACH QUINTET

«The Complete Study In Brown»
ESSENTIAL JAZZ CLASSICS EJC55686
(GJENUTGIVELSE)

Et av de friskeste samarbeidene i jazzhistorien er møtene mellom trompeteren Clifford Brown og trommeslageren Max Roach. Så vidt jeg vet, så gjorde de seks album sammen, og på denne dobbeltCDen får vi superalbumet «Study In Brown» pluss «More Study In Brown» med to takes av «I’ll Remember April», fire takes av «Flossie You» og hele seks takes av «Mildama» på andreCDen.

Det betyr at førsteplata nok er den mest interessante for den vanlige jazzlytteren, mens andreCDen er mer innrettet på blodfansen.

Med seg på disse opptakene har de to saksofonistene Harold Land og Sonny Rollins, pianisten Richie Powell og bassisten George Morrow.

Og det er noen herlige innspillinger vi får, fra New York i januar og februar 1956, og Los Angeles i august 1954.

Det starter friskt med en rask versjon av «Cherokee», før perlene kommer på en lang snor, og alt er perfekt gjennomført. Lyden er upåklagelig, og det er tydelig at disse har hatt noen fine stunder i studio.

Det er interessant å tenke hva disse kunne ha utført sammen, om ikke Clifford Browm hadde omkommet så tragisk i bilulykke den 25. juni 1956 like utenfor Philadelphia, kun 25 år gammel.

Clifford Brown var en av de virkelig store boptrompetistene, med full kontroll over instrumentet, og med utrolig fine og gjennomtenkte soloer. Hør bare hvor logisk og fint han spiller solo i for eksempel «George’s Dilemma».

Både Harold Land og Sonny Rollins bidrar på en utmerket måte på hver sine låter, kanskje med Rollins en anelse mer interessant enn Land, mens kompet er på plass og gjør akkurat det de er satt til å gjøre.

Dette er et legendarisk album, som bør finnes i enhver platesamling. Enten denne dobbeltCDen, eller originalene på godt gjennomspilte Lper.

Jan Granlie

Clifford Browm (tp), Max Roach (dr), Harold Land (ts), Sonny Rollins (ts), Richie Powell (p), George Morrow (b)

Skriv et svar