Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CORSER / DALGAARD / POULSEN

«SighFire»
DAS KAPITAL RECORDS CD17A10

Den danske gitaristen Hasse Poulsen har gjort franskmann av seg, og siden han flyttet sørover, er det kommet en rekke spennende plater fra gitaristen, ikke minst med trioen Das Kapital.

Han har hele tiden vært en musiker som har holdt seg innenfor den mer eksperimentelle delen av jazzen, selv om han har hatt noen avstikkere til en slags americana, men denne gangen har han ganske sikkert latt seg inspirere av det arabiske musikkmiljøet i Paris, og laget en plate som både er moderne jazz og arabisk musikk i en spennende miks.

Peter Corser er franskmann så god som noen, og de senere årene har han jobbet mye innenfor teatret, men han har også sin faste plass i en rekke band, balnt annet sammen med Poulsen og cellisten Vincent Courtois.

Corser spiller tenorsaksofon, klarinett og perkusjon i tillegg til at han er vokalist. Johan Dalgaard spiller keyboards, Poulsen spillerb gitar og bass, samtidig som han tar seg av noe av det vokale. I tillegg har de alliert seg med Abdullah Miniawy (v), André Minvielle (v, amp.bottle), Mounir Troudi (v), Sanseverino (v) og Claudia B. Poulsen (v), i 14 låter i hovedsak skrevet av de tre medlemmene av SighFire.

I likhet med Poulsen, har Dalgaard bodd i Paris i mange år. Han flyttet sørover i 1998, og i disse ti årene har han arbeidet som kompmusiker for en rekke franske sangere, innenfor pop, rock, folk, soul og electronika.

Det er spennende å høre at to musikere med røtter i Danmark, er delaktig i å lage musikk som dette. Og selv om det hverken er autentisk arabisk musikk eller jazz, så er det en ytterst spennende kombinasjon, man ikke hører altfor ofte.

Vi får 14 låter, som alle har det typisk fransk/arabiske over seg. Det er jo en viss tradisjon i verdensmetropolen Paris, hvor det er samlet folk fra hele verden, og særlig fra de arabiske landene og Afrika, at franske musikere slår seg sammen med «sine nye landsmenn» og lager en miks av musikken fra Europa og andre kontinenter. Noen ganger lykkes det overmåte godt, mens andre ganger faller det til stengrunn. I dette tilfellet synes jeg de har klart å lage en miks som virkelig fungerer. Vi får musikk som har en fot i hver leir, og som er nyskapende og spennende. Og i disse tider med flykningestrømmen fra Nord-Afrika, er det viktig med slike samarbeid.

Jeg har en mistanke om at denne trioen, sammen med de vokale gjester, vil gjøre det godt i Frankrike og Middelhavslandene. Så gjenstår det å se om vi her oppe i kalde nord tiltrekkes like lett av de eksotiske låtene fra sør. Men jeg har i alle fall latt meg fascinere av hva denne gjengen har laget av «verdensmusikk». Så da er det vel bare å håpe at Poulsen og Dalgaard tar med seg resten av gjengen «hjem» til Danmark, så vi får høre denne musikken live!

Jan Granlie

Hasse Poulsen (g, b, v), Peter Corser (ts, cl, v, perc), Johan Dalgaard (keys), Abdullah Miniawy (v), André Minvielle (v, amp.bottle), Mounir Troudi (v), Sanseverino (v) og Claudia B. Poulsen (v)

Skriv et svar