Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CORTEX

«Live In New York»
CLEAN FEED CF381CD

Cortex er, uten tvil, ett av Norges mest aktive band om dagen. Sist vi hørte fra dem på plate var med albumet «Live» kom ut på det portugisiske selskapet Clean Feed i 2015, og nå er de sannelig ute igjen med nok et live-album.

Denne gangen finner vi igjen bandet på Teater at IBeam i Brooklyn, New York, og datoen er 18. september 2015.

Bandet består av de samme som tidligere, med trompeteren Thomas Johansson, saksofonisten Kristoffer Alberts, bassisten Ola Høyer og trommeslageren Gard Nilssen, noe jeg tror også er grunnen til at bandet låter så sammensveiset og bra som de gjør. At man har beholdt besetningen, og jobbet sammen med samme mål for øyet, nemlig å presentere energisk jazz av topp kvaltitet. Energien er den samme, det kreative holder høy profil og komponisten Thomas Johansson står nok en gang fram som en strålende låtskriver.

Vi får tre låter, alle med et stort ben i den musikken som foregikk i New York på begynnelsen av 60-tallet, med Albert Ayler, Don Cherry og John Coltrane i spissen. Den eneste forskjellen er at Cortex lever i 2015 og tar med seg elementer fra den «nye» musikken, og setter den inn i en 60-talls-sammenheng.

Så er da det selvsagte spørsmålet om dette kun blir en New York-versjon av deres forrige album, «Live», som var tatt opp på Victoria, Nasjonal Jazzscene i Oslo ett år tidligere?

Til det er svaret et stort og rungende NEI!

På «Live In New York» føler jeg at bandet har tatt enda et par sjumilssteg videre. Noen av soloene til Kristoffer Alberts er nesten ut av denne verden. Spesielt på åpningssporet «Higgs». Johansson er fremdeles den førende i bandet, og han leverer fra seg noen soloer som det lukter svidd av. Hør for eksempel på hans solo på andresporet «Fall». Og kompet med Høyer og Nilsson er akkurat der de skal være gjennom hele innspillingen, som de alltid har vært. Og hele veien gjennom koker det av energijazz som nesten ingen andre gjør dem etter i dag.

Men jeg føler denne liveinnspillingen er mye mer Alberts plate enn de tidligere albumene fra kvartetten. Han fremstår som en av de mest kreative saksofonistene jeg har hørt på svært lenge, med et spill som sitter som ei kule fra start til mål.

Da jeg anmeldte deres forrige plate, oppfordret jeg massene til å komme seg på konsert med Cortex. Den oppfordringen kan bare gjentas, for et tøffere liveband enn Cortex skal man lete lenge etter. Strålende!

Jan Granlie

Thomas Johansson (tp), Kristoffer Alberts (s), Ola Høyer (b), Gard Nilssen (dr)

Skriv et svar