Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CORTEX

«Avant-Garde Party Music»
CLEAN FEED CF441CD

Den norske kvartetten Cortex, har i eksistert i 10 år, og er nå ute med sin femte plate, også denne gangen på det portugisiske selskapet Clean Feed. De debuterte med innspillingen «Resection» (Bolage), og siden har vi fått «Göteborg» (Gigafon Records), «Live» (Clean Feed) og «Live in New York» (Clean Feed), og hele veien har de vært som en slags revitalisering av den musikken man fikk fra Ornette Coleman og Don Cherry på 60-tallet.

Med en av de tøffeste trommegutta i denne delen av verden, Gard Nilssen, og bassisten Ola Høyer som grunnmur for trompeteren Thomas Johansson og saksofonisten Kristoffer Berre Alberts, gir de oss kraftjazz, som kun få rundt i verden mestrer på samme nivå som disse fire herrene fra «furet værbitt».

På «Avant-Garde Party Music» får vi åtte komposisjoner, som alle er skrevet av trompeter Thomas Johansson, og man kan nesten høre at disse låtene er gjort av en krafttrompeter. For her er det energi fra start til mål.

Berre Alberts rå og heftige saksofon går utenpå de fleste, spesielt når man er på avant-garde-fest. Johanssons trompet er hele veien heftig og pågående, selv i de (få) rolige låtene, som den fine «Waltz», som man skal ha være relativt lenge på fest for å kunne danse vals til. Ola Høyers bass-spill passer som hånd i handske til denne kvartetten, og med sin fine lyd i «hornet» kan han nesten høres ut som en bassist fra New Yorks loft-jazz på 60-tallet. Og bak det hele holder Gard Nilssen tømmene med myndig hånd. Jeg tror ikke det er en eneste jazzkonstellasjon (eller rockekonstellasjon for den sakens skyld) du kan sette denne herren inn i, uten at musikken får et solid løft. Jeg hørte han i sommer i trio med gitaristen Pat Metheny og bassisten Arild Andersen, og de sparkene han ga de to andre for å få dem til å yte sitt beste, var formidable. Han er et unikum bak trommene, noe som kommer veldig godt til sin rett i denne kvartetten.

Hele veien er dette et solid party. I skrivende stund er de på turné i USA, og hvis de rette personene i Sambandstatene tar seg tid til å høre dette energiverket av en kvartett, kan det hende verden vil se litt bedre ut framover (hvis det da ikke blir for mye for de republikanerne som styrer landet om dagen, og at de i stedet går til angrep på Norge på grunn av Cortexs musikk?).

Cortex er rett og slett et strålende band. De passer sammen som siamesiske firlinger. De kjenner hverandres utspill ned i minste detalj, og utnytter hverandres styrke til å lage noe av det tøffeste som er å få innenfor jazzen i dag!

Perfetto og en halv!

Jan Granlie

Thomas Johansson (tp), Kristoffer Berre Alberts (s), Ola Høyer (b), Gard Nilssen (dr)

 

Skriv et svar