Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

COWBOYS & FRENCHMEN

«Our Highway»
OUTSIDE IN MUSIC

Kvintetten Cowboys & Frenchmen er et relativt nytt band fra USA, som gir lytteren «spennende, nyskapende og sublim musikk», for å sitere anmelderen Mike Gates i UK Vibe.

Den New York-baserte kvintetten som består av saksofonistene Owen Broder og Ethan Helm, pianisten Addison Frei, bassisten Ethan O’Reilly og trommeslageren Matt Honor. De utga sitt debutalbum «Rodeo» i 2015 på Outside In Music, som fikk strålende anmeldelser, før de kom med albumet «Bluer Than You Think» i 2017, hvor de fikk en firestjerners anmeldelse i Downbeat, som førte til turné på en rekke anerkjente klubber i hjemlandet.

Bandnavnet har de hentet fra en kortfilm med samme navn, laget av David Lynch. Filmen er en unik fortolkning av den klassiske western-sjangeren. Og noe tilsvarende kan man si at kvintettens musikk er, med den ene foten godt plantet i en sjanger, mens den andre er opptatt med å prøve å sparke ned dørene til andre sjangere.

Nå er deres nye plate ute, og av mange av de platene som kommer «drivende over havet», må jeg si at denne gjengen med «cowboyer og franskmenn» hever seg godt over gjennomsnittet.

Med to altsaksofoner i front, et utmerket komp, og Ethan Helms gode komposisjoner, er dette et svært friskt pust fra Sambandsstatene.

De to saksofonistene er, naturlig nok, de som driver musikken framover. Og de to forstår hverandre utmerket, og er enige om hvilken musikalsk retning musikken skal ta. Og musikken er moderne, drivende og flott, og det dukker opp noen gode minner om en musiker som Henry Threadgill og kretsen rundt ham, når jeg hører det de fremfører.

Og det starter svært friskt med «American Whispers: Pines», som virkelig bør bli en jazzklubbhit. Her viser de fem musikerne seg fram på en ytterst positiv måte. Andresporet, «Alice in Promisedland» swinger upåklagelig, og den starter som en slags ballade, med helt ok fløytespill fra Helm, før de er over i «American Whispers: Streams – An Old Church», en pianobasert låt som swinger heftig, før vi tas med inn i den gamle kirka med Helms fløytespill. Og vi forblir inne i kirka en god stund med fint pianospill og en nydelig bass-solo, før altsaksofon og fløyte kommer inn igjen. En fin komposisjon som holder seg godt innenfor det «streite» og som, mer enn gjerne, kunne vært gjort i et kirkerom uten at domprosten ville fått hjerteinfarkt.

«Where Is Your Wealth?» kunne nesten vært gjort av et ungt, skandinavisk band. En fin melodi som vokser og utvikles på en fin og lyrisk måte, hvor vi spesielt legger merke til det fine pianospillet, mens «Gig Life – American Whispers: Mountains» kanskje er den låten som trekker mest på den amerikanske jazztradisjonen fra de mer «frittgående» fra 60-tallet. En litt mer kompleks komposisjon, som fremføre på en fin måte.

Så avslutter de med «The Farmer’s Reason», hvor Broders barytonsaksofon åpner på en avvæpnende og cool måte, før de andre kommer inn og legger et teppe bak saksofonens fine bluesspill. Dette er en komposisjon som nesten fører tankene til Abdullah Ibrahim (Dollar Brand) i hans glansperiode, med de typiske akkordene som går rett i sjela på lytteren. Og her får du dem i fult mon. En aldeles nydelig låt, som passer perfekt som avslutning på et fint album fra fem musikere jeg ikke kjente før jeg puttet platen i spilleren første gang.

Nå er det vel egentlig ikke så mye i denne musikken, som hverken leder tankene til amerikanske cowboyer eller franskmenn, men som bandnavn fungerer det. Det viktigste er at musikken er nydelig, og dette er fem musikere vi skal merke oss, og særlig synes jeg komposisjonene til Ethan Helm er svært vellykkede, og sistesporet er en skikkelig perle!

Jan Granlie

Owen Broder (as, bs), Ethan Helm (as, fl), Addison Frei (p), Ethan O’Reilly (b), Matt Honor (dr)

Skriv et svar