Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CRUMP / LAUBROCK / SMYTHE

«Planktonic Finales»
INTAKT RECORDS CD 285

Bassisten Stephan Crump har tidligere utgitt tre plater på selskapet Intakt, mens saksofonisten Ingrid Laubrock står bak sju innspillinger i eget navn på selskapet.

I august 2015 gikk de i studio i New York, for å se om de kunne lage noe sammen. Og med seg i studio fikk de pianisten Cory Smyth.

Dette er tre musikere som stadig er aktive innenfor de rike jazzlivet i New York og forstedene rundty byen, som for eksempel Brooklyn.

På «Planktonic Finales» improviserer de seg fram til 11 låter. I følge coverteksten var det Ingrid Laubrock som tok initiativet til denne innspillingen. Både Crump og Smythe hadde lenge lagt merke til den tyske saksofonisten, som har vært bosatt i Brooklyn i flere år. Og Crump hørte om henne mens han spilte i Vijay Iyers trio, samtidig som han spilte med en av Ingrids gode venninder i byen, Mary Halvorson. Pianisten Cory Smythe kommer egentlig fra den moderne, klassiske musikken, men etter å ha spilt med en annen av Ingrids venner, trommeslageren Tyshawn Sorey, som også spiller med Crump, ble de kjent med hverandre.

Og resultatet er blitt en svært åpen og fri innspilling, hvor alle tre musikerne får god plass til å komme med ideer og innspill. Og siden de tre musikerne er relativt forskjellige i uttrykk, så er det overraskende og gledelig å høre at de passer såpass godt sammen.

Ingrid Laubrock er den som «leker» seg mest. Hun har opp gjennom årene, og særlig ved samspill og studium av Anthony Braxtons musikk utviklet en spillestil som er veldig henne. Crump er den solide, med strålende tone i bassen, og med den totale oversikt, mens pianist Smythe er den som bringer det modernistiske og relativt klassiske inn i trioen.
Crump kaller denne formen for musisering «open improvisation», hvor mye er basert på intuisjon. Og det å lytte, med respekt, til hverandre er alfa og omega i en slik setting. Og på denne innspillingen synes jeg de har lykkes til stor grad. Selvfølgelig er det noen strekk som ikke fanger meg som lytter like mye, men så er heller ikke dette musikk man skal ta oppvasken mens man lytter til, så er det mange gode og spennende øyeblikk på «Planktonic Finales».

Dette er blitt en plate med en trio jeg gjerne hører i levende live. Men sjansen for at de tre dukker opp i «kongens by» er vel heller liten, så jeg får hygge meg med denne utgivelsen som Intakt Records heldigvis har utgitt.

Jan Granlie

Ingrid Laubrock (ts, ss), Stephan Crump (b), Cory Smythe (p)

Skriv et svar