Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CUONG VU TRIO

«Meets Pat Metheny»
NONESUCH 7559-79466-8

It’s pay-back time! Trompeteren Cuong Vu har vært med i Pat Methenys band, og da var det bare rett og rimelig at han skulle få spille inn plate med sin trio på Metheny Group Productions, et selskap under Nonesuch-labelen. Og selvsagt skulle den store stjerna være med! Man skal jo selge plater også!

Min favorittplate med gitaristen Pat Metheny i selskap med andre «stjerner» er utvilsomt samarbeidet med Ornette Coleman og platen «Song X», som kom i 1986. Etter det har Metheny gjort sporadiske samarbeid med flere viktige navn i jazzen, blant annet med Jim Hall på «Jim Hall & Pat Metheny» i 1999, og med bassisten Charlie Haden på «Beyond the Missouri Sky» i 1997.

Og hva får vi så i samarbeidet med trompeteren Cuong Vu, bassisten Stomu Takeishi, trommeslageren Ted Spoor og gitaristen Pat Metheny?

Jeg synes faktisk at det innimellom låter riktig så fint og friskt av dette samarbeidet. Vu er en dyktig trompeter, som beveger seg et godt stykke vekk fra Methenys litt «glatte» musikalske landskap, og leverer en rekke fine solier og ensemblespill. Takeishi er en bassist som liker å spille mye, noe han også får mulighet til her, mens trommeslager Spoor, raser av gårde og følger fint de mange og spennende anslagene fra Vu.

Pat Metheny føler jeg mest er med fordi platen skal selge. Riktignok leverer han noen helt ok solier, men jeg føler at det ikke har vært nødvendig å ha han med i det hele tatt for å få dette til å fungere. Til det er Vu en såpass sterk stemme at han klarer å stå på egne ben.

Flesteparten av de sju låtene er gjort av Vu, mens en er gjort av Metheny («Telescope») og en er gjort av saksofonisten Andrew D’Angelo («Tune Blues»).

Det største problemet med å ha med Metheny på platen, er at når han slipper til med solier, så kommer han med den «glatte» gitarlyden sin, som jeg ikke synes passer inn i sammenhengen. Det påvirker også innsatsen til de andre musikerne, ikke minst trompetlyden til Vu, som får mye ekko a la ECM og nesten litt «klassisl»-feeling i noen av låtene, og det blir straks en stemningsendring når han kommer inn. Og jeg tror platen hadde stått seg på at han ikke var med.

Jan Granlie

Cuong Vu (tp), Stomu Takeishi (b), Ted Spoor (dr), Pat Metheny (g)

Skriv et svar