Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DAG ARNESEN

«Grieg, Tveitt & I»
COCO & CO COCO008CD

Dag Arnesen har gitt ut mange flotte trioplater, og det kunne dette vært også. Når Arnesen etter min mening ikke kommer helt i mål på hele platen denne gangen, skyldes det bruken av strykere. Arnesen skriver selv om sin beundring for både Grieg, Geir Tveitt og strykekvartetter. Hans behandling av både Grieg og Tveitt har jeg ingenting å utsette på. Arnesen er flink til å leke seg på pianoet rundt komponistenes nedskrevne toner, og både bassist Sandberg og trommeslager Thormodsæther backer flott opp. Ankepunktet mitt med strykerne går ikke på å bruke strykere i seg selv, selv om det kan være en utfordring i en improvisert sjanger som jazzen.

I stedet synes jeg de klassiske strykerne altfor ofte misbrukes ved kun å fremstå som et bakteppe for trioen, nærmest som om man la et synth-teppe bak dem. Da utnytter man etter min mening ikke de musikerne og deres kompetanse så godt som man kunne. Særlig er dette åpenbart på «Morgenstemning» og «Våren» av Grieg. Bedre blir det på «Håvard Hedde» der strykearrangementet er mer spenstig. Det samme gjelder for øvrig både piano, bass og trommespillet.

Kanskje er det rett og slett respekten for Edvard Grieg som er for stor? I trioformatet på Geir Tveitt sin «Vårteikn» er nemlig Arnesen og co virkelig i sine ess. Strålende spilt, og her skjer det også noe med lyden opptaket som åpner seg langt mer, slik at både pianolyd, basslyd og ikke minst trommene virker langt klarere og skarpere gjengitt. Det samme skjer på triosporet «Morning Ligt» som Arnesen har komponert selv.

Kanskje Dag Arnesen om en stund burde gjøre som The Beatles gjorde med den Phil Spector-produserte «Let it Be»-plata over 30 år etter at den kom ut. Da ble all utenomstaffasje fjernet, mens det viktigste ble beholdt i en utgivelse de kalte «Let It Be – Naked». En «Grieg, Tveitt & I – naked» er i hvert fall ønsket herfra, selv om Håvard Hedde-tolkningen med strykere også er veldig flott.

Roy Ervin Solstad

Dag Arnesen (p), Ole Marius Sandberg (b), Ivar Thormodsæther (dr, perc), Hansakvartetten: Åsa Jørgensen og Hayato Naka (vio), Helge Steen (viola), Walter Heim, (c), Pia Camilla Tømmernes (fl), Britta Skårby Vindenes (vio), Jennifer A. Turner (viola), Johann Sebastian Blum (c)

Skriv et svar