Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DALIA FAITELSON

«Powered By Life»
LOSEN 199-2

Vokalisten Dalia Faitelson kommer opprinnelig fra Israel, men har oppholdt seg i Danmark i mange år. Hun er født den 14. desember 1963 i Negev-ørkenen, og er komponist, vokalist og gitarist. Hun er av bulgarsk-israelsk avstamning, og studerte ved Rubin Academy of Music and Dance i Jerusalem, etterfulgt av studier ved Berklee, før hun flyttet til København. Hun lager musikk som adresserer ulike kulturelle og musikalske landskaper, hvor resultatet er en slags blanding av jazz, pop og inspirasjoner fra blant andre Joni Mitchell, Bertolt Brecht & Kurt Weill, musikken fra området hun kommer fra og Balkan.

Faitelson har turnert og gjort innspillinger med musikere som Randy Brecker, Jerry Bergonzi, Lelo Nica, Adam Nussbaum, Chris Cheek, Thommy Andersson og Marilyn Mazur for å nevne noen. Hun har mottatt den danske Grammy for Jazz i 2000 for albumet «Diamond Of The Day».  I 2014 ble hun nominert til «Best Jazz Vocal Album» av Danish Music Awards for albumet «As The World Sleeps», og hun har to ganger blitt nominert til ««The Danish World Music Award» med sitt band Pilpel.

Hennes nye plate, som slippes i disse dager, er utgitt på det norske selskapet Losen Records, og til innspillingen har hun samlet et solid lag av danske musikere. Vi får høre pianisten og keyboardisten Thomas Clausen, cellisten Soma Allpass, trommeslageren Anders Provis, bassisten Fredrik Damsgaard og perkusjonisten Ayi Solomon, mens hun selv synger og spiller gitar.

Noen sammenligner Faitelson med Joni Mitchell i måten hun både komponerer og synger på, men det er jeg overhode ikke enig i. Men hun lager fin pop/jazz-relatert musikk, som gjennomgående er lyttervennlig og fin, og hun har med gode musikere, som er med på å høyne kvaliteten.

Men det som overrasker meg mest med innspillingen, er Faitelsons fine gitarspill på flere av låtene. Det beviser at hun ikke kun er en god vokalist, men at hennes instrumentale del også fungerer fint.

Vi får åtte komposisjoner, laget av Faitelson, med fine arrangementer av Thomas Clausen.

Platen vil nok ikke gå inn i historien som en milepæl innenfor denne typen musikk, men den er behagelig, den inneholder gode komposisjoner, hun har med seg et solid hold av musikere og hun fremfører sine komposisjoner med en voksen sikkerhet og erfaring mange yngre artister kan lære en del av.

Jan Granlie

Dalia Faitelson (v, g), Thomas Clausen (p, keys), Soma Allpass (c), Anders Provis (dr), Fredrik Damsgaard (b), Ayi Solomon (perc)

Skriv et svar