Jeg føler vel egentlig at multikunstneren Torsten Sehestad Høeg, eller Dane TS Hawk med sin nye dobbelt-LP, «Can I Share This With You» har laget sitt hittil mest vellykkede og varierte plateprosjekt. Ikke bare inneholder platene et rikt utvalg av TS varierte, musikalske tilnærminger, men han fremfører også flere av sine dikt, som ofte kan virke spontane, men som sikkert har surret rundt i hans 63-årige hjerne i mange år.
Ideen med de to platene har vært et langsiktig prosjekt, hvor han benytter seg av fire reisegrammofoner, hvor man enten setter en plate «i hakk» på forskjellige hastigeter, eller dreies i forskjellige, rytmiske forskyvninger, for- og baklengs ved bruk av hendene. Ved begge metodene brukt samtidig skapes det en «komaaktig» monotoni, blandet med punktvise utbrudd av teknolyder. Og over dette har han invitert med en rekke av sine musikalske venner, til å spille musikk Høeg sikkert også har jobbet med over en tid, men hvor musikerne har fått en utstrakt frihet i fremførelsene.
Han hadde på forhånd, før han laget platen, satt opp en liste på 30 av sine musikalske kumpaner han gjerne ville skulle med virke på platen. Men har satte han opp en regel om at hver gjest kun skulle innspille på en og samme dag, enten musikeren fikk streng beskjed om hva han eller hun skulle spille, eller fikk «go ahead» fra Høeg.
På platene har han alliert seg med en rekke av de mest spennende musikerne i Danmark, og ved siden av Høeg på altsaksofon og vokal, får vi høre Troels Bech på lapsteel, Nils Bosse Davidsen på el.bass, Mads Egetoft på tenorsaksofon, Mads Hyhne på trombone, Tina Randa, Per Kristiansen og JP Krogh på vokal, Simon Latz på cubase, Jaleh Negari på trommer og perkusjon, Emil Palme spiller saz, Peter Peter spiller banjo, Simon Toldam og Jeppe Zeeberg deler på pianistjobben, Kasper Tranberg spiller trompet og Johnathan Aardestrup spiller bass.
De to platene er inndelt i «High Side» og «Low Side», og, som antydet, er de svært forskjellige i temperatur og stil. Under releasekonserten delte Høeg prosjektet opp i adskillig flere sekvenser, som «funk-avdelingen», «Duo-avdelingen» osv. (Anmeldelse av den konserten kan du lese HER.
Jeg føler at «Low Side» er den mest «frittgående» av de to platene. Her synes jeg musikerne kanskje får mer frihet til å uttrykke egne «meninger» enn på «High Side». Og særlkig synes jeg andresporet på den andre platen, «at bevæge os nede fra undergrunden» er et mesterstykke i fri improvisasjon, hvor Høeg selv pluss Kasper Tranberg briljerer som solister. «Low Side»-delen er også med «svevende» i uttrykket innimellom enn andreeplaten. Men samlet synes jeg vi får en helhet som forteller det meste om Torsten Sehestad Høeg som kunstner.
For det er en riktig kunstner Høeg er, i videste forstand. Han er et unikum av ideer og rytmer uansett hvilken setting du møter han. Når han sees på andres konserter, sitter han aldri rolig på en stol, men vandrer rundt i lokalet som et jaget rovdyr, men uten rovdyrets glupse appetitt på annet enn spennende musikk. Og slik oppfatter jeg også, på mange måter, at hans egen musikk er, enten vi møter han i kvartetten The Way Out, i solo-opptredener eller i en sammenheng som dette. Han er hele tiden på jakt etter nye ting han kan bruke i sin egen musikk, utvikle den og gjøre den enda mer spennende og personlig. Og han klarer på finurlig vis å kombinere inspirasjon fra jazzens tidlige historie med moderne, frittgående jazz, tekno, afrikanske musikk og andre musikalske sjangere. I tillegg er han en dyktig poet og skribent, som riktignok har sine klare forbilder, men som hele tiden er i stand til å skape noe helt nytt og eget.
«Can I Share This With You» er rett og slett blitt et «verk», som på mange måter konkluderer det kunstneren TS Høeg eller Dane TS Hawk har gjort gjennom sitt lange virke som musiker, poet og, ikke minst, bohem.
«Can I Share This With You» er blitt en innspilling man ikke skal spille mens man gjør andre ting i huset. Man skal sette av tid til å spille gjennom de fire sidene, gjerne flere ganger, for å få med seg alle detaljene, idérikdommen og det utrolig kreative som fremføres. En storslagen samling moderne musikk uten grenser!
Jan Granlie
Dane TS Hawk (as, v), Tina Randa (v), Per Kristiansen (v), JP Krogh (v), Troels Bech (lapsteel), Nils Bosse Davidsen (el.b),, Mads Egetoft (ts), Mads Hyhne (tb), Simon Latz (cubase), Jaleh Negari (dr, perc), Emil Palme (saz), Peter Peter (bjo), Simon Toldam (p), Jeppe Zeeberg (p), Kasper Tranberg (tp), Johnathan Aardestrup (b)