Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANE TS HAWK

«Live & See You»
JAZZCLUB LOCO, LOCO-007

Den danske saksofonisten, outertaineren, poeten og komponisten Torsten Sehested Høeg, eller TS Høeg eller Dane TS Hawk, er en bauta i den danske jazzen. Han er av ytterst eden årgang, og er født den 6. janusr 1957, på selveste 13. dagen. Han debuterte som forfatter i 1981 med kortromanen Træer vinkler vandstråle i en kort vivitret sommer og ga siden ut et stort antall bøker, noveller, dikt, romaner, skuespill mm. På sitt hovedinstrument, altsaksofon, har han vært medlem av trioen Cockpit Music siden oppstarten i 1978. Han leder også trioen Dane TS Hawk 3 og er initiativtager og oppstarter av Dane TS Hawk & the Locomotion Starsemble, som blant annet har medvirket på plater med Sort Sol, Düreforsög og Goodiepal.

Da Jazz Club Loco skulle åpne dørene i Stengade i København i 2002, fikk Høeg forspørsel om å sette sammen et «favorittband», noe som resulterte i debuten til Dane TS Hawk & the Locomotion Starsemble, som vi får hørepå denne dobbeltCDen, som markerer bandets 20-årsjubileum.

Og ser vi på hvem som har markert seg innenfor den nyere, danske jazzen de seneste 20 årene, så finner vi mange av dem i dette ensemblet. TS Høeg styrer det hele med sin altsaksofon iført sine kortbukser og lange, fargerike strømper, foran et «hold» bestående av Kasper Tranberg på trompet og kornett, Jacob «Dino» Dinesen på tenorsaksofon, Mads Hyhne på trombone, Johs Lund på barytonsaksofon, Stephan Sieben på gitar, Søren Kjærgaard på keyboards, Jacob Anderskov på piano, keyboards og accordeon, Nils «Bosse» Davidsen på el.bass og Kersten Osgood på trommer.

På den doble CDen får vi opptak fra Copenhagen Jazzhousei 2012 på den første platen, og opptak fra Husets Teatersal/Halvtovet fra 2009, et par låter fra lydprøven før konserten i Husets Teatersal, fem låter fra Kresten Osgoods fantastiske Musketer Festival i 2008, en låt fra øvelsen før den konserten og en outro som varer i drøyt 17 minutter og avslutningen «& goodbye».

Og hele veien er dette TS Høeg-musikk på sitt beste. Jeg synes det kommer godt fram at han han gått i skole hos John Tchicai, både i friheten til musikerne og i måten Høeg leder musikerne gjennom de 27 låtene. Mye overlates til den enkelte musiker, noe som gir oss strålende solistbidrag, hvor jeg synes Tranberg er den som «skinner» mest (som alltid). Han har en energi i spillet som er enestående, og med tradisjonen godt innenfor skjortekraven kombinerer han det med moderne trompetspill som overbeviser (nok en gang). Ellers er det spennende og høre «Dino» i en slik moderne sammenheng. Vi er mest vant til å høre han i mer tradisjonelle sammenhenger, og Anderskovs pianospill oser av energi og trøkk. Og noen av soliene hans på denne utgivelsen er ytterst frie og spennende. Og bak regjerer «Bosse» og Osgood med friskt og freidig trommespill, og utmerket el.bass-spill.

Men bandet kunne ikke vært det samme uten de andre musikerne, hvor Siebens gitarspill gjør seg sterkt gjeldende der det er behov for litt «rock», og tyngden legges med Hyhnes trombone og Lunds barytonsaksofon som grunnstamme.

Selv om ikke denne musikken er innspilt i nåtid, men er et slags «oppsamlingsheat» er det nesten umulig å merke at den ikke er «dagsfersk». For Høeg har alltid vært forut for sin tid, og på denne innspillingen, i likhet med deres utmerkede innspilling A General Broad View fra 2005, leverer han og hans medmusikanter strålende, spennende og energisk jazz av svært høy internasjonal standard. Kom dere til Norge snarest, for heeelvede!

Jan Granlie

TS Høeg (as, cond), Kasper Tranberg (tp, cor), Jacob «Dino» Dinesen (ts), Mads Hyhne (yb), Johs Lund (bs), Steph an Sieben (g), Søren Kjærgaard (keys), Jacob Anderskov (p, keys, acc), Nils «Bosse» Davidsen (el.b), Kresten Osgood (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.